Gå direkt till textinnehållet

RSF-ordföranden: ”Ett medlemskap i NATO skulle naturligtvis öka trycket på svenska journalister”

Ett stort antal journalister från olika länder, nu senast Danmark, har redan stoppats från att resa in i Ryssland. Nu varnar Reportrar utan gränser (RSF) för att samma öde snart kan drabba svenska journalister.

Journalisten har tidigare berättat hur ett stort antal brittiska journalister har stoppats från att resa in i Ryssland, enligt upgifter ska det idag handla om fler än 40 stycken. Samma öde har också tidigare drabbat reportrar från bland annat Austrailen och Nya Zeeland. 

Så sent som för två veckor sedan stod det också klart att Danmarks radios korrespondent i Ryssland och Ukraina, Matilde Kimer, stoppas från att resa in i Ryssland. Hon kommer inte heller få återvända på tio år, rapporterar Sveriges Radio.

”Vi har endast fått veta att det är av hänsyn till den ryska statens säkerhets- och försvarsintresse“, säger Danmarks radios utrikeschef Niels Kvale i en kommentar.

Annons Annons

Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, varnar nu i ett inslag i Sveriges Radio för att svenska journalister snart kan kastas ut från Ryssland.

”Ett medlemskap i Nato skulle naturligtvis öka trycket på svenska journalister”, menar Halkjaer.

Anna Lena Laurén, DN-korrespondent i Ryssland, känner också av det ökade trycket. “Jag har sagt till min dotter att hon måste vara beredd på att vi kan tvingas lämna landet närsomhelst”, säger hon i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos