Gå direkt till textinnehållet

Så exporteras Orbáns mediepolitik till Slovenien

Ungerns premiärminister Viktor Orbán nöjer sig inte med full kontroll över hemlandets medier. Sedan några år sprids han illiberala idéer via radio, tv, tidningar och sajter också i andra länder, medier som köpts upp eller etablerats av Orbáns trogna ungerska medieägarkompisar.

Hittills gäller det mest i Slovenien och Nordmakedonien, vars politiska ledare står Orbán nära. De ungerska medieoligarkerna anklagas nu också för att ha pumpat in pengar i de politikernas valkampanjer och misstänks dessutom för olika former av penningtvätt.

Så sent som i oktober i fjol fullbordade ungerska investerare, nära kopplade till Orbáns parti Fidesz, sitt köp av slovenska Planet TV för kring fem miljoner euro. Köpare var ungerska TV2 Média Csoport Zrt, som ägs av en Ungerns rikaste affärsmän, Jozsef Vida.

Men den ungerska expansionen inleddes redan 2017. Då köpte tre ungerska mediebolag Sloveniens Nova24TV. Sedan har ägandet styckats upp och medlemmar i det slovenska regeringspartiet SDS, som leds av premiärminister Janez Jansa, tillhör delägarna. Detta tack vare ekonomiskt stöd av en annan ungersk miljardär.

Annons Annons

Högerpopulistiske Janez Jansa – även kallad ”miniTrump” – är sedan länge känd för sina hätska utfall på Twitter mot journalister och är lika imponerad av Viktor Orbáns mediepolitik som Polens ledare Kaczynski är. Följdriktigt försöker Jansa på alla sätt komma åt de medier som driver oberoende journalistik i Slovenien, eller sprider lögner och ”fake news” som han kallar det.

Senaste exemplet är att regeringen stoppat finansieringen av den slovenska nyhetsbyrån STA efter ett adminstrativt bråk, som påminner mycket om hur Orbáns medieråd drog in den oberoende Klubradios sändningstillstånd (stationen kan fortfarande sända på nätet). Ännu har dock Sloveniens public service-radio och tv, RTVSLO som anses vänstervridet, inte tagits över helt som skett i Ungern och Polen. Men Jansa har aviserat kraftiga nedskärningar, kring 400 anställda riskerar att avskedas. Några kritiska journalister har omplacerats, andra utsätts för hot och smädelser utan att polis eller åklagare griper in. De grova, hatfyllda angreppen på icke-regeringstrogna journalister i landet kommer både från regeringen och från de Ungernkopplade medierna och deras trollarméer.

En annan ungersk affärsman som var med och tog över slovenska Nova24TV, var Peter Schatz. Idag äger han bland annat majoriteten i det politiska veckomagasinet Demokracija och en kvällstidning, båda delägda av Jansas regeringsparti. Dessutom ett 20-tal sajter kopplade till tv-kanalen, på vars officiella Facebooksida den kände journalisten Matija Stepisnik hotades att få en kula i huvudet. En annan känd journalists ”brutna näsa skulle samlas ihop bit för bit”, stod det för övrigt i Demokracija. Kvinnliga journalister utsätts också för sexuella anspelningar. Och premiärminister Janza har på Twitter kallat två av de mest erfarna på RTVSLO för prostituerade.

Men det är inte för medieägandet i Slovenien Peter Schatz är mest omtalad, utan för diverse tvivelaktiga medieaffärer och misstänkt penningtvätt i Nordmakedonien, som gärna också vill bli medlem i EU.

Schatz blev majoritetsägare i Alfa TV i Nordmakedonien, vars tidigare premiärminister Nikola Gruevski var nära allierad med Viktor Orbán. Schatz förde över mångmiljonbelopp via annonsköp och andra former av stöd från sitt slovenska mediebolag till sitt bolag i Nordmakedonien. Dock gick det inte så bra för Orbáns premiärministerkompis där, trots hjälp via medieuppköp och propaganda. Gruevski, som styrt landet i ett decennium, tvingades fly till Ungern i slutet av 2018 för att undvika ett troligt fängelsestraff för illegala bilaffärer. (Han dömdes senare för att ha anstiftat ett upplopp i Skopje 2013).   

Det var efter hans flykt och regeringsombildning som makedonsk finanspolis drog igång en utredning om den ungerske medieägaren Schatzs misstänkta penningtvätt. Polisen kom bland annat fram till att hans mediebolag köpt annonser för produkter som inte ens fanns på marknaden i Nordmakedonien, till exempel en viss olivolja, diverse designprodukter och hudkrämer. De här annonspengarna kom alltså ursprungligen från Ungern innan de passerade mediebolaget i Slovenien.

Även i Slovenien har polisen intresserat sig för de olika ungerska medietransaktionerna. Men den utredningen har lagts på is sedan Janez Jansa återvände till makten för ett år sedan.

Vid halvårsskiftet är det för övrigt han och Slovenien som tar över det roterande ordförandeskapet i EU. Och EU har trots allt inte varit helt tyst i frågan om den ungerska medieexpansionen på Balkan. Fyra medlemmar i Europaparlamentet tvingade fram en debatt i saken i slutet av november i fjol, då Europakommissionens vice ordförande Vera Jourova svarade att EU följer utvecklingen mycket noggrant och kräver ökad öppenhet om medieägandet och eventuell olaglig mediekoncentration i området.

En av de kritiska parlamentsledamöterna gick så långt som att säga att ”det är knappast någon överraskning att ungerska ledare pumpar in miljoner euro i pro-Jansa och pro-Gruevski medier, vi vet alla att Orbáns otillständiga propagandaförsök bara är toppen på ett isberg. Hans mål är att underminera EU för egen personlig vinning”.

Fideszrepresentanten i EU-parlamentet tillbakavisade helt detta påstående och sa att de ungerska mediebolagen enbart investerar i andra länder för att tjäna pengar. Satsningarna har inget som helst med politik att göra. I så fall borde ni vara minst lika oroliga över att ett svenskt företag (Bonnier-koncernen) äger den stora dagliga finanstidningen i Slovenien, Finance, la han till.

Men flera pressfrihetsorganisationer har nyligen varnat för utvecklingen i Slovenien. Och mediesituationen i Ungern, Polen och Slovenien diskuterades åter i EU-parlamentet i mars. Janez Jansa skulle sedan utfrågas i en videokonferens och ge sin syn på läget. Men premiärministern bröt sin länkförbindelse i vredesmod när han inte fick spela upp en förinspelad lång video, som redogjorde för hur stark pressfriheten är i Slovenien.

Efteråt anklagade han istället moderatorn för censur av en diskussion som skulle handla just om pressfrihet.

                                                                       

                                                                                    ÅKE PETTERSSON

Fler avsnitt
Fler videos