FOTO: Carl-Johan Söder/SVT

Aktuellt kritiseras
men frias om Clinton

11 januari, 2017

GRN-beslut Ett inslag i SVT Aktuellt om Hillary Clintons mejlserver kritiseras för bristande saklighet. Men det stred inte mot radio- och TV-lagen, anser Granskningsnämnden.

I ett inslag i maj 2016 berättade Aktuellt om kritiken mot att demokraternas presidentkandidat Clinton använt en privat mejlserver under sin tid som utrikesminister. En anmälare ansåg att SVT, bland annat genom textskylten "Hillary Clinton Talade inte sanning" felaktigt påstod att Clinton inte talat sanning.

Aktuellt hänvisar i sitt svar bland annat till den amerikanska utredning som gjorts om saken.

Granskningsnämnden anser sammantaget att det i inslaget kan framstå som att den amerikanska utredningen slagit fast att Clinton inte talar sanning – en uppfattning som nämnden inte finner stöd för i rapporten. Därför brister inslaget i förhållande till kravet på saklighet.

Däremot anser nämnden att SVTs tolkning av utredningens slutsats inte innebär en så pass allvarlig brist att inslaget strider mot radio och TV-lagens krav på saklighet. Inslaget frias därmed med kritik.

GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies