Gå direkt till textinnehållet

”Hur tänker ni fira det svenska Nato-medlemskapet på Rapport och Aktuellt?”

DEBATT Jag har tidigare i Journalisten ifrågasatt public service underlåtenhet att seriöst genomlysa ett svenskt medlemskap i Nato. De senaste dagarnas charader har inte på något sätt vägt upp detta.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den 24 januari skriver Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under Sveriges Natoansökan. Senare på kvällen har SVTs Rapport ett kritiskt inslag om Nato. Två generalsekreterare från Kristna Fredsrörelsen respektive Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet får framföra invändningar mot den svenska Natoansökan. Kritiken är korrekt: ansökan år 2022 lämnades in utan att svenska folket erbjöds ta del av en seriös debatt, Försvarsmakten har inte presenterat en ordentlig miljökonsekvensanalys.

Med all respekt för de kloka kvinnorna och den befogade kritik som framförs, men att låta Kristna Fredsrörelsen representera skepsisen mot ett svenskt medlemsskap i Nato är lika spänstigt som om Hem & Skola skulle kommentera droghandel på svenska skolgårdar.

Generalsekreterarnas medverkan påverkar inte den breda opinionen. Deras inställning är så att säga förväntad.

Annons Annons

Det här vet så klart nyhetsredaktionen.

På kvällen dagen efter inslaget sänder SVTs Aktuellt en intervju med värnpliktiga i Sollefteå som är påtagligt bekymrade över sin eventuella roll i Nato. Det inslaget har betydligt större nerv – här kryper det faktum att svenska tonåringar kan hamna i strid in på skinnet på oss tittare.

För ett år sedan hade den senare typen av problematiseringar kring vårt Nato-engagemang säkerligen kunnat påverka opinionen. Nu har inslaget ringa betydelse – tidigare på dagen har nu även det turkiska parlamentet godkänt ansökan.

En vecka senare: Ungern har som sista land lovat att skriva på ansökningshandlingarna när SVT dristar sig till att bjuda in en tungviktare bland Nato-skeptiker; förre kabinettssekreteraren Pierre Schori. Han får medverka i debattprogrammet Suhonen & Lifvendahl och för säkerhets skull är de övriga tre medverkande förespråkare för svenskt Natomedlemskap varav två är programledarna själva.

Pierre Schori slår huvudet på spiken när programmets egentliga tema för en stund glider över till att handla om Sveriges Natoansökan: ”Den här diskussionen skulle vi haft för två år sedan.”

Jag har tidigare i Journalisten ifrågasatt public service underlåtenhet att seriöst genomlysa ett svenskt medlemskap i Nato. De senaste dagarnas charader har inte på något sätt vägt upp detta.

I mina ögon är de ovan nämnda inslagen i nyhets- och debattprogrammen inget annat än spel för galleriet. Ansvariga utgivarens Michael Kuceras beredvillighet att släppa in kritiska röster i elfte timmen kunde i all sin genomskinlighet kallas skrattretande, om det inte hade varit så djupt bekymmersamt att staten och SVT marscherat i takt från dag ett av den så kallade Natoprocessen.

För den som tvivlar på att SVT Nyheter skulle vara subjektiv i Natofrågan, se inslaget på SVT Play ”Så påverkas Sverige av ett Natomedlemsskap” – reportern tycks ha lärt sig en presskommuniké från Försvarsdepartementet utantill. Klippet påminner i sin förment informativa form om Nordkoreansk nyhetsbulletin. Eller kanske rättare ett opportunistiskt inslag i amerikanska Fox News.

Hur tänker ni på Rapport och Aktuellt fira det svenska medlemskapet i Nato, Michael Kucera?

Henrik Nyquist
kommunikatör och frilansskribent

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *