Gå direkt till textinnehållet

30 tidningar får stöd för att dela ut trots Postnords neddragning

Närmare 21 miljoner kronor delas ut till 30 tidningar för att de ska kunna fortsätta dela ut varje dag trots att Postnord gått över till varannandagsutdelning. Nu ska stödet fasas ut över två år.

När Postnord gick över till varannandagsutdelning uppstod ett problem för tryckta dagstidningar. I områden där det inte lönat sig att skicka en egen budbil hade man kunnat få ut tidningen med posten, vilket nu omöjliggjordes. För att möta detta införde regeringen ett särskilt distributionsstöd. För varje ex som tidigare delades ut med posten kan mediehusen få 14,5 kronor i stöd för att kunna leverera den varje dag.

Nu har 30 tidningar beviljats det stödet. Det är tredje gången som stödet delas ut, och om två år ska det försvinna. Därför påbörjas nu en nedtrappning, där ersättningen nästa år sänks till tio kronor och året därefter till sju kronor per exemplar. 

Det är en liten ökning av antal titlar som sökt stöd i år. I fjol var det 27 tidningar som fick pengar. Kajsa Rohdin är enhetschef för Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, som beslutar om stödet. Hon säger att intresset för stödet inte varit lika högt som myndigheten trott. 

Annons Annons

– Det kan vara så att det inte finns något bra alternativ för vissa tidningars distribution när Postnord inte delar ut tidningen varje dag. Då blir frågan om man kan dra om tidningsbudens morgontur med det här stödet eller inte avgörande för om man söker, säger hon.

En lista över vilka tidningar som beviljats stöd finns på MPRTs hemsida. 
 

Fler videos
Fler avsnitt