Gå direkt till textinnehållet

UNT ökar kulturbudgeten när NTM slutar dela material

Upsala Nya Tidning går mot strömmen och ökar budgeten för kulturredaktionen nästa år. ”Våra läsare efterfrågar och uppskattar bevakningen”, säger kulturchefen Anna Sundström.

Elva titlar inom NTM-koncernen har fram till nu delat på ett litteratur- och filmpaket med recensioner och krönikor. Men vid årsskiftet är det slut på det.

Koncernledningen har tolkat det nya mediestödets skrivning om ”exklusivt, egenproducerat redaktionellt innehåll” som att man inte längre kan dela det här materialet mellan titlarna, uppger UNTs kulturchef Anna Sundström.

Medan koncernkollegan Corren i Linköping som Journalisten rapporterat decimerar kulturbevakningen ökar UNT i stället kulturbudgeten 2024, genom att ensam ta över den litteratur- och filmbevakning som tidigare delades med tio andra titlar.

Annons Annons

– Det innebär en ordentlig satsning i budgeten, även om vi måste osthyvla litegrann, med lite kortare texter och något färre texter, säger Anna Sundström.

Litteraturpaketet kommer att innehålla lika många recensioner som tidigare, men inga krönikor. På filmsidan går UNT från fyra till tre recensioner i veckan.

– Men de kan å andra sidan göras mer lokala utifrån de biografer vi har i Uppsala. Jag tror vi blir en av få lokaltidningar som har egna filmrecensioner, säger Anna Sundström.

Hon genomför samtidigt en höjning av frilansarvodena med fem procent.

– Recensionsarvodena ligger lågt, jag hade ambitionen att höja med tio procent. Det blir en symbolisk gest.

På andra ställen i tidningssverige dras det in på kulturen. Behöver du slåss för din budget?
– Än så länge har det inte varit en diskussion. Vi är fyra heltidstjänster på UNT-kulturen plus en frilansande kritikredaktör, jag känner ett väldigt stöd från min chefredaktör och vd.

– Uppsala är en kulturstad som värnar om kultur. Jag tror att våra läsare både efterfrågar och uppskattar vår bevakning.

Fler avsnitt
Fler videos