Gå direkt till textinnehållet
Ingången till SVT-huset i Stockholm.
Foto: Tor Johnsson

Uppgifter: Neddragning av public service på bordet

Förhandlingar hos public service-kommittén pågår just nu och det ligger en neddragning av public service på bordet, erfar Journalisten. Det sista avgörande mötet ska enligt uppgifter hållas idag.

Det har varit knäpptyst från public service-kommittén sedan den tillsattes av regeringen förra året. Senast den 30 april ska de åtta ledamöterna, en för varje riksdagsparti, och ordföranden Göran Hägglund presentera ett förslag på hur public service-uppdraget ska regleras och vad som ska ingå under nästa tillståndsperiod, som sträcker sig mellan 2026 och 2033. Rent konkret innebär det att kommittén ska föreslå både hur brett public service ska vara och hur mycket pengar som de tre bolagen ska få.

Det finns dock möjlighet att skjuta på datumet för när förslaget ska presenteras med 14 dagar utan att regeringen behöver godkänna det.

I februari rapporterade Dagens Media att kommittén behövde vara klar med sitt arbete i mitten av mars, för att betänkandet skulle kunna tryckas och presenteras den 30 april. Men förhandlingar pågår fortfarande, enligt uppgifter till Journalisten.

Annons Annons

Journalisten erfar att det i dag hålls ett slutgiltigt möte. Förhandlingar pågår nu in i det sista, där ena sidan vill att det liggande förslaget, som ska innehålla neddragningar av public service, skrivs om. Situationen beskrivs som ”väldigt skör”.

En som följt Public service-kommitténs arbete är Christina Jutterström, tidigare bland annat vd för SVT. Hon är ordförande i Föreningen Oberoende Public Service som driver en parallell utredning kring public service framtid.

– Det låter som att man i utredningen nu är överens om ungefär 95 procent, jag blir inte förvånad om de återstående oenigheten handlar om finansieringen, alltså pengar, säger hon och fortsätter:

– Det finns flera viktiga frågor, både bredd och finansiering, hur journalistiken ska granskas och vilka plattformar de ska få finnas på. Sen är också marknätet en stor fråga, där det kan komma att behövas stora resurser framöver.

Skulle kommittén inte komma överens kan frågan behöva lyftas till partiledarnivå.

Inför dagens möte skrev Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok under torsdagsmorgonen på X:

”Tiden rinner ut för public service-kommitténs arbete. Utifrån signaler jag får finns anledning att vara orolig. Vi lever i allvarstider, då behövs public service och de måste få anständiga förutsättningar – det kommer Centerpartiet kämpa för, varje dag”. Han vill dock inte ge några fler kommentarer när Journalisten har sökt honom.

Journalisten söker nu kommitténs ordförande Göran Hägglund.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos