Gå direkt till textinnehållet

Stampen slutar dela ut i glesbygd ­– tusentals berörs

Stampen Medias distributionsbolag VTD slutar från oktober att leverera papperstidningar till boende i glesbygdsområden. ”Bara distributionskostnaden för papperstidningen i vissa områden ligger på mellan 10 000 och 15 000 kronor per prenumeration”, säger Johan Hansson, vd för Stampen Media.

Allt fler säger upp sin prenumeration på papperstidningen. Jämfört med under pandemiåren är det dubbelt så många som väljer bort den tryckta morgontidningen i dag, i alla fall hos den västsvenska tidningskoncernen Stampen Media som ger ut 18 olika tidningar.

– Under pandemitiden låg tappet av pappersprenumeranter på runt 5-6 procent. Nu har vi sett en dryg fördubbling av den siffran, så drygt 10 procent per år, säger Johan Hansson.

Under den senaste tiden har många prenumeranter fått hem brev med information om att de inte längre kommer få papperstidningen och att de i stället erbjuds en digital prenumeration.

Annons Annons

– Det är i områden där det är så få prenumeranter att det inte är ekonomiskt hållbart att leverera tidningar dit, säger Johan Hansson.

– Bara distributionskostnaden för papperstidningen i vissa områden ligger på mellan 10 000 och 15 000 kronor per prenumeration.

I augusti genomförde UNT en liknande förändring, då man slutade leverera tidningen till Heby och delar av Tierp. Även där hänvisade man till ökade kostnader.

Nyligen annonserade Stampen ett stort sparpaket. Men det finns ingen direkt koppling mellan sparpaketet och den indragna distributionen, enligt Johan Hansson, utan det är enbart kopplat till den minskade kundbasen i glesbygden.

I snitt är det 15 procent av prenumeranterna som påverkas, uppger Johan Hansson, men exakt hur många det är för varje tidning är helt beroende på var prenumeranterna bor. Flest drabbas hos Alingsås Tidning, som Stampen tog över 2019 efter att tidningen lämnat in en konkursansökan. Där kommer en tredjedel av tidningens 5000 prenumeranterna inte längre att få tidningen.

Det har väckt debatt på insändarsidan hos Alingsås Tidning. Där kallar läsare det för en ”katastrof” att de inte längre får sin tidning hem. En läsare lyfter fram att de hellre skulle vilja få tidningen hemskickad via Postnord än att inte få den alls. Då skulle tidningen komma varannan eller var tredje dag. Johan Hansson säger att Stampen aktivt valt bort den möjligheten.

– Vi har tagit beslutet att det är bättre att lägga tiden på att få över våra läsare till att ta del av innehållet digitalt. Att vi går mot en helt digital värld är nog alla överens om och vi behöver lägga mer kraft på att vara attraktiva i en helt digital värld, snarare än att försöka stoppa den här utvecklingen. Vi är medvetna om att det finns en grupp som har svårt att ta till sig det digitala sättet, men vi ska lägga kraften på att hjälpa dem att komma i gång med det i stället.

Men har ni inte som ägare av en lokaltidning ett ansvar för att det ska vara möjligt att bo i glesbygd och få sina nyheter hem?
– Vi har ett ansvar att upprätthålla den lokala journalistiken. Om vi inte gör det här skulle vi riskera den. Vi kan inte ha som ansvar för att upprätthålla en distributionsform som håller på att försvinna. Där tycker jag att diskussionen blir lite snedvriden, säger Johan Hansson.

Lucas De Vivo
lucas.devivo@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos