Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

En gränslös man

Mot fönstret faller regndroppar. Det är sommar i Sverige. Så skrev jag i sista ledaren inför sommaren. Inte kunde jag ana hur rätt jag skulle få.Än mer vatten blev det. En ledning i sommarhusets badrum sprang läck och i flera veckor agerade jag snickare, kakelsättare, vvs-installatör och elektriker. Men jag hade trevlig läsning om kvällarna: sportjournalisten Bengt Ahlboms memoarer. Ahlbom var en sorts multimänniska: framgångsrik och begåvad i journalistik, schack, dans, tennis, bandy och musik.

Mot fönstret faller regndroppar. Det är sommar i Sverige. Så skrev jag i sista ledaren inför sommaren. Inte kunde jag ana hur rätt jag skulle få.

Än mer vatten blev det. En ledning i sommarhusets badrum sprang läck och i flera veckor agerade jag snickare, kakelsättare, vvs-installatör och elektriker.

Men jag hade trevlig läsning om kvällarna: sportjournalisten Bengt Ahlboms memoarer. Ahlbom var en sorts multimänniska: framgångsrik och begåvad i journalistik, schack, dans, tennis, bandy och musik. Eller som han själv en smula anspråksfullt formulerade det i bokens titel, Mästare i det mesta.

Annons Annons

Han levde ett långt liv med sex årtionden i journalistvärlden. Han lyckades besöka i stort sett alla olympiska spel från Stockholm 1912 till Los Angeles 1984.

Anekdotfloran är fantastisk. Han spelar till exempel schack med konstnären John Bauer, dansar med Greta Garbo och besegrar Gustav V i tennis. Det sistnämnda var inte tillåtet, varför han kom att kallas Kungamördaren.

Det mest fascinerande är lekfullheten boken präglas av; hos Bengt Ahlbom finns kombinationen sportintresserad kalenderbitare och kultursnobb. Hela tiden överskrids gränserna för hur en människa bör vara och tänka.

Främsta exemplet är den tio-i-topp-lista över idoler och viktiga personer i historien Bengt Ahlbom, halvt på skämt, halvt på allvar, ställde samman. 1. Voltaire, fransk upplysningsman, 2. Shakespeare, oöverträffad världsdramatiker, 3. Fridtjof Nansen, norsk polarforskare, författare med mera, 4. Paavo Nurmi, finsk storlöpare med nio OS-guld (nej, vi är veterligen inte släkt, förf anm), 5. Chopin, odödlig tonskapare, 6. Beethoven, döv tonsättare med vidd och djup, 7. José Capablanca, kubansk schackvärldsmästare, 8. Strindberg, en av världslitteraturens portalfigurer, 9. Karl XII, god femkampare om han hade kunnat simma, 10. Liverpools fotbollslag, mästare i det fria fältets schack.

Bokens avslutning är magnifik. Bengt Ahlbom korar Sveriges bästa idrottsutövare alla kategorier. Läsaren får sida efter sida följa med i ett mycket omfattande utslagningsförfarande då Björn Borg slutligen hamnar högst upp. Ingemar Johansson blir tvåa och Stenmark trea.

Givetvis är Bengt Ahlboms memoarer spännande läsning för journalister. Boken är en hyllning till livet och journalistiken. På sidorna vimlar det av legendariska namn, skrönor och redaktionsminnen.

Han återger till exempel klassiker ur Idrottsbladets avdelning för kasserade manuskript. Följande minnesvärda bidrag därifrån kan passa bra efter årets vattenfyllda sommar.

Simhopparen Gösta Ölander inledde ett sommarvikariat med att om en simpromotion i skärgården skriva: ”Sådana här fester kan vi inte få nog av, särskilt mot bakgrund av midsommarhelgens dystra drunkningsstatistik. 25 personer omkom genom drunkning – 15 hade varit lagom.”

Fler avsnitt
Fler videos