Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Braindrain i medierna

28 mars, 2012

Braindrain. Så kallade man det som många u-länder var utsatta för på 70-talet. De välutbildade och driftiga människorna sökte sig ifrån de fattiga länderna där de inte kunde se någon utveckling. I stället tog de sig till i-länderna som kunde använda deras kompetens.

Samma beteckning skulle i dag kunna användas för att beskriva hur driftiga och välutbildade personer allt oftare lämnar journalistiken för något annat; att bli informatör, pressekreterare eller gå till ren PR-verksamhet som lockar med fasta anställningar, högre löner och fasta arbetstider.

I en tid med nedskärningar, slimmade och stressiga redaktioner och då allt fler anställs i bemanningsföretag är det tyvärr ett helt rimligt val.
Pia Conde, som var bemanningsanställd på SVT, bland annat som programledare, är glad över att få byta. Hon beskriver till och med att många av hennes kolleger är avundsjuka på henne. ”Jag har fasta arbetstider och kommer att kunna ha semester i sommar” är några av hennes förklaringar.
Hennes och flera andra välrenommerade journalisters flykt från journalistiken är oroande på många olika sätt.

Vi befinner oss i en skakig medievärld, där framtidens affärsmodeller ska tas fram och nya medier ska behärskas. Att i det läget skrämma bort de unga och nyutbildade som inte får justa jobb, och de driftiga, som får mer välbetalda jobb på annat håll känns inte helt smart.
Är medieföretagen på väg att bli kommunikationsbranschens u-länder?
 
x x x

Trygga anställningar och justa arbetsvillkor främjar den goda journalistiken. Det blev uppenbart på Grävdagarna i Malmö. Vinnaren Hanna Nyberg, reporter på SVT Västnytt, menade att hennes pris var ett bevis på att trygg anställning är viktig.
Det är med tryggheten som bas, som man vågar ta ut svängarna och hitta de unika idéerna.

Några spår av kompetensflykt märktes förstås inte på Gräv. Ett par dagar i sällskap med grävare tar bort oron för journalistikens framtid. Kraft, energi, vilja och kompetens finns i överflöd.
825 personer var taggade på att få inspiration och dela med sig av egna erfarenheter kring gräv och avslöjanden.
Exakt vad som skiljer ett vinnande grävjobb från de som inte vinner kan ibland vara svårt att greppa. Att vem som helst av de som nomineras skulle kunna vinna är i alla fall helt klart.
Men det som är tryggt är att bakom 20-talet nominerade till guldspadarna finns ytterligare flera hundra bra gräv. Avslöjanden som inte vinner guldspadar, men vars journalistik haft stor betydelse.

x x x

Under Gräv diskuterades säkerheten ovanligt mycket. På guldspadefesten där cirka 700 journalister samlades var det noll kontroller på vilka vi var och om vi överhuvudaget hörde dit.
På många sätt var det befriande. Trots allt hyser vi en tillit till samhället. Även när det ryktades om skottlossning utanför på gatan och polissirerna ljöd, så var vi lugna.

Vi fantiserade i stället om vad vi skulle skriva i våra sista tweets på Twitter om vi blev anfallna.  Men frågan är nog tyvärr lite för allvarlig för att bara viftas bort. Hatet mot journalistkåren är utbredd, det fick vi (Journalisten.se) inte minst själva erfara när ett gammalt blogginlägg plötsligt uppmärksammades av Avpixlat och fick närmare hundra aggressiva kommentarer.
Vem vet om någon av dessa hatare också skulle kunna vara potentiella hotare och kanske gå ännu längre. I våra grannländer har två tidningar, Verldens Gang och Jyllands-Posten, redan utsatts för terrorbrott.
I den kontexten vore det nog önskvärt om Gräv 2013 i Göteborg även vägde in säkerhetsfrågorna.
 

LEDARSTICK

LAGRÅDET

Lagrådet dömer ut fotograferingsförbudet. Låt nu regeringen vara så klok att den drar tillbaka förslaget och hittar andra lösningar mot kränkningar.

 

TF OCH YGL KVAR

Yttrandefrihetskommittén fattade det enda rimliga beslutet – att säga nej till ny YGL och TF för att i stället utveckla de grundlagar vi har. Tack för det!

 

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kallan ons, 2012-03-28 16:26

Helena, jag har läst kommentarerna på din Ledare "Orättvist lågt förtroende" (http://www.journalisten.se/blogg/2012/03/12/orattvist-lagt-fortroende). Det är få inlägg som berör rapportering om integration eller invandring. Ändå är det just det du helt fokuserar på i din uppdatering av ledaren. Alla inlägg, ALLA, är kritiska till journalister. Inläggen kan sammanfattas med att uppfattningen är att ni på ett betydligt mer fundamentalt plan svikit ert uppdrag och er publik. Några av förslagen som förs fram är:

*Lägg ifrån er pekpinnen och sluta försöka "fostra" läsarna.
*Välj ämnen efter relevans, inte efter politisk korrekthet. Rapportera objektivt, sakligt och utan att tillrättalägga.
*Ni ska granska makten. Inte utöva den. Verkligheten skall forma nyheter, inte tvärtom. Gräv hellre än drev.
*Dela inte in folk i journalister och icke-journalister.
*Respektera läsarna! Sluta slå ifrån er kritik och avfärda det som "näthat" eller grundlöst spekulera om "mätfel i undersökningar". Försök att lyssna, reflektera, ta till er och verkligen förstå vad kritiken går ut på istället för att börja kräva hårdare säkerhetskontroller på grävseminarier. Flera inlägg efterfrågar självinsikt och kommer med konstruktiva förslag utan att vara det minsta hatiska.

Själv önskar jag att du besvarar mina frågor i din ledare "Sanslöst åtal" (http://www.journalisten.se/ledare/sanslost-atal) Du har undvikit frågorna där länge nu och dina läsare förtjänar raka och uppriktiga svar.

Inlagt av Jan Lindkvist ons, 2012-04-11 17:23

Jag har sagt det tidigare, men det förtjänar att upprepas: Det finns INGEN yrkesgrupp som är så hysteriskt rädd för reell yttrandefrihet som journalistkåren.

Inlagt av bix fre, 2012-04-13 09:28

Reell yttrandefrihet var det... Ja, men ska vi inte bygga samhället på dassiga oneliners i kommentarsfält i stället. Blir världen bättre då tror du?

Inlagt av Kallan fre, 2012-04-13 15:02

@bix: Du har rätt. Men världen blir knappast heller bättre av proffstyckare på chefredaktörpositioner som inte vill stå till svars för sin okunnighet. Hellre oneliners än långa utläggningar som saknar grund eller vars argument rasar som ett korthus vid närmare granskning. "Granska makten" säger journalisterna, men att granskas själva är jobbigt, jobbigt. (se http://www.journalisten.se/ledare/sanslost-atal)

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies