Gå direkt till textinnehållet

Så uppmärksammar medierna 8 mars

I dag är det internationella kvinnodagen, något som uppmärksammas av landets tidningar. Här samlar Journalisten de olika mediernas grepp för att uppmärksamma dagen.

Expressen

Listar 100 svenska kvinnor som är förebilder eller på annat sätt sticker ut. Etta på listan är Petra Lundh, nyutnämnd rikspolischef.

Petra Lundh, årets kvinna, enligt Expressen.

Motiveringen lyder: Kompetens, klokskap och kraft. Petra Lundh är något alldeles särskilt. Hon var Sveriges första kvinnliga riksåklagare. Nu är hon vår första kvinnliga rikspolischef, som ska bekämpa gängkriminaliteten. Och i våras drog hela landet en lättnadens suck när hon grep in och överklagade ”snippadomen”. Samhället klarar sig inte utan stöttepelare som Petra Lundh.

 

Annons Annons

Dagens industri

Affärstidningen sätter fokus på jämställdheten på börsen och lämnar ett uppslag tomt för att visa att inga framsteg gjorts kring i frågan kring börsbolagens vd:ar.

Inspirationen är enligt Di hämtad från Expressens legendariska publicering om vinter-OS i Albertville 1992, där det inte blev några medaljer för Sverige, vilket uppmärksammades på ett liknande sätt.

VLT

VLT uppmärksammar att kvinnor tjänar mindre än män genom att riva bort ett hörn, motsvarande skillnaden i inkomst, från ledarsidan. Situationen är värst i landet för kvinnor i tidningens bevakningsområde, skriver politiska chefredaktören Lisa Bjurwald.

”Ledarsidan rekommenderar därför alla Västerås-kvinnor som har möjlighet att resa sig upp och gå hem klockan 15:51 idag. I Fagersta är läget ännu sämre (16 procent löneskillnad), där är det dags att packa ihop redan klockan 15:43. Därefter jobbar ni nämligen gratis”, står det att läsa.

Flamman

Tidningen håller en fest där de släpper ett nytt nummer som handlar om killar. ”Bara tjejer på scenen. Killar får komma och dansa och se snygga ut”, skriver tidningen i inbjudan.

Sydsvenskan

Varje år spelar damfotbollslagen FC Möllan mot Las Presidentas/Malmö City FC. I år kommer Sydsvenskan att livesända matchen med kommentering av Sydsvenskans My Östh Gustafsson och MFF-spelarna Nathalie Hoff Persson och Linnea Hagberg. 18.45 är det avspark och matchen kan ses här, även de för som inte har en prenumeration .

 

Breakit

Listar 199 kvinnor som kan stärka en styrelse. Det för att uppmärksamma att styrelserummen i Techsverige är långt ifrån jämställda.

Arbetet

I en krönika tipsar skribenten Myra Åhbeck Öhrman 13 kulturmän om texter de kan skriva på 8 mars.

Barometern-OT

har intervjuat fyra kvinnliga profiler från fyra olika generationer om hur det är att vara kvinna i Kalmar län och vilka de viktigaste jämställdhetsfrågorna är.

Aktuellt i Politiken

Har gjort en genomgång av offentlig konst som föreställer eller uppmärksammar verkliga kvinnor

Har din tidning tagit ett grepp kring 8 mars, men vi missat det?
Mejla redaktionen@journalisten.se!

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos