Gå direkt till textinnehållet

SVT Sport och TV4 Sport bojkottar Peking-OS på plats

Varken SVT eller TV4 skickar några sportjournalister till vinter-OS i Peking. Ett beslut som handlar om pandemin och de omfattande restriktionerna, menar de.

Enligt Sveriges Olympiska kommitté (SOK) har SVT inte ansökt om några ackrediteringar till Peking-OS som startar fjärde februari. TV4 ansökte och fick ackrediteringar, men har alltså valt att inte skicka några journalister. 

Om SVT hade sökt ackrediteringar hade man fått samma typ som TV4 fick, så kallade ENR-ackrediteringar. Vilket är en ackreditering som broadcasters som inte har några rättigheter kan söka.

– ENR är samma typ av ackrediteringar som exempelvis amerikanska CNN har. Man får inte filma inne på arenan eller filma inne i mixed zon, men det finns andra zoner dit vi skulle kunna leda aktiva för att göra smittskyddade intervjuer innanför OS-bubblan. Exempelvis i det här fallet en park utanför presscentret i Peking, säger Lars Markusson, mediechef för SOK. 

Annons Annons

Enligt Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, handlar deras beslut enbart om pandemin. Journalisten har också tidigare rapporterat att rörligheten för journalister kommer att vara kraftigt begränsad under OS, de som åker för att bevaka spelen kommer enbart få röra sig inom en stängd bubbla från det att de landar på flygplatsen tills det att man lämnar landet. 

Så sent som i december avslöjade också Reuters att övervakningskameror med ansiktsigenkänning kommer att användas för att kartlägga journalister. 

– På grund av pandemin riskerade vår bevakning att bli väldigt begränsad med dålig access till idrottarna, därför avstår vi bevakning på plats. Ur ett arbetsmiljöperspektiv var det också väldigt sårbart att skicka 2–4 personer utan möjlighet till backup vid sjukdom. Däremot finns SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten med fotograf i Kina och kan rapportera utanför OS-området, skriver Åsa Edlund Jönsson i ett mejlsvar. 

Åsa Edlund Jönsson. Foto: SVT

SVT bevakade OS i Tokyo på ungefär samma sätt, med väldigt bra utfall menar hon. 

– Vi visade de bästa sportbilderna från mästerskapet, hade bevakning på alla stora nyheter och våra experter och kommentatorer fördjupade med analyser. Vi fick dessutom mycket bra betyg från publiken på vår OS-rapportering och satte dessutom trafikrekord till svtsport.se med över två miljoner unika besökare, skriver Åsa Edlund Jönsson. 

Även 2016, inför de olympiska spelen i Rio De Janeiro, sökte SVT aldrig ackrediteringar till spelen. I en intervju med Journalisten menade de då att villkoren som icke sändande bolag var ”helt oacceptabla”.

Att SVT skulle få så kallade ENT-ackrediteringar har inte påverkat det här beslutet? 
– SVT har aldrig ENR-ackrediteringar. Vi hanterar ackrediteringar via sändande bolag, i detta fall Discovery. Men vi valde som jag skrev att inte skicka personal på grund av pandemin, uppger Åsa Edlund Jönsson. 

Tobias Rosvall, sportchef på TV4, uppger att deras beslut grundar sig i såväl restriktionerna som tillgången till de aktiva.  

– Tillgången till de aktiva som icke-rättighetsinnehavare, även som ackrediterad, i kombination med otroligt omfattande covidrestriktioner gör att vi i stället fokuserar på att göra en så bra bevakning som möjligt från Sverige, säger Tobias Rosvall.

När det kommer till själva sändningarna kommer TV4 visa bilder från de största OS-ögonblicken och komplettera med reaktioner och analyser från personer i hemmastudion. Till exempel de aktivas familjer och experter på respektive sport.

– Eftersom mycket av tävlingarna går nattetid eller tidig förmiddag jobbar vi även i tätt samarbete med Nyhetsmorgon. Detta var en modell vi körde under sommar-OS i Tokyo och fick inga stora tittarreaktioner på det, menar Tobias Rosvall. 

– Sen kan jag vara öppen med att det såklart är mer utmanande att belysa de politiska och mänskliga vinklarna av ett olympiskt spel i en nation som Kina, där mänskliga rättigheter inte respekteras. Där har på plats-journalistiken sin givna plats. Men även där tror jag att just covidrestriktionerna som gäller för inresande journalister kommer att göra det ännu svårare för dem som tar sig dit att göra den typen av innehåll, fortsätter han.

Spelade det in i beslutet att ni som icke-sändande bolag fick en så kallad ENR-ackreditering? 
– Vi har bevakat de senaste olympiska spelen utan ackreditering och det har fungerat fint tidigare. Men det är inte möjligt på samma sätt givet pandemin. 

Fler avsnitt
Fler videos