Gå direkt till textinnehållet

Moderata styret i Höör bojkottar Skånska Dagbladet

Moderaterna i Höör anklagar Skånska Dagbladet för att agera oprofessionellt, oetiskt och vilseleda läsarna. En politisk bojkott mot tidningen har inletts, menar chefredaktören Lena Philipson.

Skånska Dagbladet rapporterar att Moderaternas gruppledare i Höör, Jessica Falk, har gått till hårt angrepp mot tidningen i partiets interna Facebookgrupp. Bland annat skriver hon: ”De saknar helt etik och moral”.

Bakgrunden är ett missnöje bland kommunala Moderatpolitiker med hur Skånskan citerar politiker och vinklar artiklar. Jessica Falk skrev i Facebookinlägget, som publicerades i januari, att ”det är högst troligt att vi kommer att begränsa SkDs möjligheter att försätta oss i dessa situationer”.

Hotet om en bojkott har blivit verklighet, menar Skånskans chefredaktör Lena Philipson.

Annons Annons

– Vi har haft svårt att bevaka Höörs kommun ett tag eftersom politiker inte har velat ställa upp på intervjuer, utan skickat mejlsvar. När vi såg inlägget på Facebook förstod vi att det inte var en slump att det blivit så, det finns en systematik bakom det, säger Lena Philipson till Journalisten.

I en krönika i Skånskan berättar Lena Philipson att moderata politiker har kontaktat henne för att få rubriker ändrade, något hon vägrat att göra.

Vad tycker du om Moderaternas agerande i Höör?
– Vi har jättegoda relationer med många politiker, så det här känns väldigt tråkigt. Vi kämpar för att ha en så bra bevakning som möjligt i Höör, det har känts särskilt viktigt eftersom vi är det enda nyhetsmediet i kommunen.

När Journalisten når Jessica Falk per telefon har hon inte läst artikeln.

– Det jag kan säga är att det har funnits ett antal händelser som gjort oss fundersamma. Vi vill inte motarbeta pressen men vi vill samtidigt att vi ska bli korrekt citerade, och därför har många av oss valt att svara per mejl i stället för att ställa upp på intervjuer, säger Jessica Falk.

Johan Svahnberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Höör, skriver i ett mejl till Skånska Dagbladet:

”Skånska Dagbladet vilseleder sina läsare genom att felcitera och ta citat ur sitt sammanhang för att passa den målbild som tidningen önskar förmedla. Man utelämnar medvetet offentliga lättillgängliga uppgifter och viktig fakta för att läsaren ska kunna ta del av hela sanningen och själv ta ställning till innehållet. Efter möte med Skånska Dagbladets chefredaktör den 27 januari för att föra dialog om dessa brister så får vi anse att tillvägagångssättet är bekräftat och sanktionerat från ledningen av tidningen”, skriver Johan Svahnberg.

Ett inlägg med liknande innehåll har gjorts på Moderaterna i Höörs kommuns öppna Facebooksida.

Lena Philipson avfärdar kommunalrådets påståenden.

– Alla kan göra misstag, och det har vi också gjort, och rättat när de påtalats. Men vi felciterar inte och vi agerar inte oetiskt.

Fler videos
Fler avsnitt