Gå direkt till textinnehållet

SVT sökte aldrig ackreditering till OS

Sveriges Television sökte aldrig pressackreditering till OS i Rio de Janeiro. ”Villkoren var oacceptabla”, säger Jan Olsson, avdelningschef på SVT Sport, och hänvisar till ett konfidentiellt avtal SVT har med den Internationella Olympiska Kommittén (IOC).

Journalisten berättade på tisdagen att SVT inte fått några ackrediteringar till sommar-OS i Rio de Janeiro i augusti.

”Det är olyckligt”, sade Jan Olsson, avdelningschef på SVT Sport till Journalisten.

Men enligt Svenska Olympiska Kommittén (SOK) sökte SVT aldrig några ackrediteringar.

Annons Annons

– Så vitt jag känner till har SVT inte sökt ackreditering till OS, säger Björn Folin, pressansvarig på Svenska Olympiska Kommittén (SOK).

Det är Viasat som har sändningsrättigheterna men andra medier kan få pressackrediteringar med begränsade rättigheter. Svenska medier har fått 85 pressackrediteringar.

TV-medier utan sändningsrättigheter har särskilda inskränkningar och får bland annat bara visa sex minuter från OS per dag, max 30 sekunder från varje enskilt evenemang, och bara som del av reguljära nyhetssändningar som måste ligga minst tre timmar från varandra. Det finns också restriktioner kring hur och var intervjuer får göras.

Jan Olsson, avdelningschef på SVT Sport, menar att situationen är komplicerad.

– Vi förhandlade om ett nyhetsrättsavtal med Viasat för att få visa fler minuter. I samband med det ansökte vi om ackreditering parallellt genom Viasat, i det fall vi skulle nå en överenskommelse. Vi nådde ingen överenskommelse och då fick vi inte heller någon ackreditering, säger Jan Olsson till Journalisten.

Viasat erbjöd er en utökad nyhetsrätt om åtta minuter per dag, och det tackade ni nej till, fattar jag rätt?
– Nej, vi tackade inte nej till det.

Tackade ni ja?
– Nej. Vi tackade varken ja eller nej. Parterna kunde inte finna en överenskommelse.

Var det en kostnadsfråga?
– Nej, det var det inte heller. Absolut inte.

Vad var det då som gjorde att ni inte nådde en överenskommelse?
– Vi kan inte gå in på detaljerna.

Men ni sökte inte vanliga pressackrediteringar direkt via IOC?
– Nej. Den begränsade ackrediteringen som man får via IOC är så pass begränsad att det finns saker i den som inte är möjliga att acceptera för oss.

Vad är det för saker som är omöjliga att acceptera?
– Det kan jag egentligen inte gå in på.

Varför inte då?
– Vi går inte in på detaljer i våra förhandlingar. Det är saker som finns i våra konfidentiella avtal.

Nu blev det ju inget avtal, då borde du väl kunna berätta vad det handlar om?
– Nej, tyvärr kan jag inte det. Skälet till att SVT inte har sökt någon ackreditering till OS är att det finns delar i det avtalet som inte går att acceptera för oss. Det handlar om saker som är specifika just i vårt fall, och som kanske funkar för andra. Jag hade gärna gått in på detaljerna för att göra det mer begripligt, men jag kan inte göra det. Det är väldigt specifika omständigheter.

Men det är ju samma villkor som andra svenska medier har accepterat, till exempel TT, varför skulle inte det funka för SVT?
– Det finns specifika villkor kopplade till förhållanden mellan oss och IOC. Det har bäring just på SVT på grund av andra avtalsrelationer kan man säga som vi har med IOC.

Har ni andra avtal med IOC?
– Ja, men det gäller inte OS 2016.

Vad gäller det då?
– Det kan jag inte gå in på.

SVT har ett hemligt avtal med IOC som gör att villkoren för pressackreditering till OS i Rio blir oacceptabla?
– Det är inte ett hemligt avtal, det är ett konfidentiellt avtal. Alla avtal är konfidentiella. Du kan vara ganska säker på att vi hade gjort allt som var möjligt för att skaffa oss en ackreditering för att göra ett nyhetsarbete i Rio. Vi har inte sparat någon möda på detta. Det var inte någon pengafråga. Dessutom är nyhetsrätten som man kan söka hos IOC enormt begränsad och ger inte någon möjlighet till reguljärt nyhetsarbete som en TV-kanal gör i dag, säger Jan Olsson.

Fler avsnitt
Fler videos