Gå direkt till textinnehållet

Kina ska kameraövervaka journalister under OS

Övervakningskameror med ansiktsigenkänning kommer att användas för att kartlägga journalister under vinter-OS i Kina i februari. Det avslöjar dokument som Reuters tagit del av.

Handlingarna som Reuters har fått tillgång till visar att säkerhetsansvariga i provinsen Henan har beställt ett övervakningssystem för att kartlägga journalister och internationella studenter inför OS i Kina i februari.

Systemet ska kunna skapa individuella filer om personer med hjälp av 3 000 kameror med ansiktsigenkänningsteknik, och är kopplat till flera andra nationella och regionala databaser. Det kinesiska teknikföretaget Neusoft fick kontraktet för att bygga övervakningssystemet i september, för en kostnad om cirka sju miljoner kronor.

Utländska journalister kommer att delas upp i tre kategorier: röd, gul och grön, beroende på vilken risk de anses utgöra. 2 000 poliser kommer att vara inblandade i övervakningen i Henanprovinsen, enligt Reuters.

Annons Annons

Kinas förföljelse av journalister är väldokumenterad, men det här är första gången det blivit känt att kinesiska myndigheter bygger skräddarsydda säkerhetsprogram för att underlätta regimens repression, enligt experter som Reuters pratat med.

Fler avsnitt
Fler videos