”Fler medier borde publicera rysspropaganda”
Tidskriften Kvartal bryter troligen mot lagen. Det är utmärkt. Fler borde följa efter.
Lagbrottet består i att Kvartal öppet trotsar Rådets Förordning (EU) 2022/350 av den 1 mars 2022, en svensk lag. Underrubriken till rådsförordningen säger vad det handlar om: ”om ändring av förordning (EU) nr 833/2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina.”
Förordningen beslutad kort efter den ryska invasionen av Ukraina förbjuder förmedling av innehållet i ryska medietjänsterna Sputnik och RT, och att medvetet och avsiktligt kringgå spridningsförbudet. Men det gör Kvartal. Nättidskriftens dagliga nyhetsbrev Cortado har en återkommande underrubrik kallad Propagandakollen. Här återges okommenterat notiser från Sputnik och RT utöver material från bland andra (tillåtna) kubanska, iranska och nordkoreanska källor.
Strafframen för brott mot sanktionsförordningen är fyra års fängelse. Fast ”mindre överträdelser” medför inte straffansvar. Möjligen faller Kvartals notiser under den kategorin trots att de förmedlas med viss regelbundenhet. I så fall har Kvartal funnit ett kryphål som andra medier kan lära av, som att det är fritt fram att förmedla förbjudet innehåll med färre än till exempel 527 tecken som i exemplet nedanför.
Men det kan också finnas andra förklaringar till att Kvartal ännu inte har lagförts:
- Förordningen blev beslutad med svenskt bifall i EUs ministerråd. Om Sverige hade röstat nej hade lagen inte blivit av eftersom sanktionsbeslut i EU enbart kan tas med enstämmighet. Resultatet är en pinsamhet som strider mot Tryckfrihetsförordningens censurförbud. Bättre då att låtsas som att den inte existerar.
- Kvartals läsare hör inte till de förmodat ryssvänliga eller lättpåverkade. En veckodos förbjuden rysspropaganda där gör nog ingen större skada.
- EU-beslut är det få som följer med i, nu finns lagen på pappret och så räcker det med det. Kommissionen som ska övervaka att lagstiftningen följs har förhoppningsvis annat att syssla med.
- Innehållskontroll av medier och yttrandefrihetens gränser har blivit alltmer infekterade ämnen, inte minst efter den senaste tidens turkiska påtryckningar och arabiska reaktioner på koranbränningar. Det räcker mer än nog av mediauppståndelse.
Ingen av de här tänkbara förklaringarna är rättsstatligt och mediepolitiskt acceptabel.
Vi ska som medborgare – och som journalister – kunna utgå ifrån att beslutade lagar följs, att lagbrott beivras och att grundlagsstridiga beslut rivs upp och görs om.
I väntan på att så sker återstår bara att fler följer i Kvartals fotspår. Med viss (om än liten) risk för att Journalistens ansvariga utgivare får en polisanmälan på halsen bifogas här Kvartals, i skrivande stund, senaste förmedling av RTs förbjudna innehåll:
Russia Today: Kinas enorma tålamod med USA är slut. En artikel i Politico gör gällande att Washington försöker att ”stabilisera en allt mer flyktig relation” till Kina, men att Peking undviker kontakt. Det är inte särskilt konstigt, skriver Russia Todays krönikör Timur Fomenko. ”Kina har visat ett enormt diplomatiskt tålamod mot USA under de senaste åren, även när Washington har uttryckt omfattande fientlighet mot Peking.” ”Nu”, fortsätter han, ”har Peking sannolikt tröttnat på att föra en dialog med Washington.” President Joe Bidens administration har visat anamma en viss anti-Kina-hysteri på den inrikespolitiska arenan, vilket gör normal diplomati omöjlig.” (Källa: https://www.rt.com/news/574487-us-china-relationship-diplomacy/.)
Staffan Dahllöf
frilansjournalist och undervisare i EU-rapportering
på Danmarks Media och Journalisthøjskole DMJX