Gå direkt till textinnehållet

Sara Recabarren: ”Publicera bilder på de som avrättas i Iran”

Medier måste bli bättre på att berätta om kritiskt granska Irans propagandabudskap och på att berätta om de som avrättas av regimen, menar journalisten och författaren Sara Recabarren.

I en debattartikel i Journalisten konstaterar Sara Recabarren att rapporteringen om situationen i Iran är en utmaning på flera sätt. Även svenska journalister måste lära sig hur den iranska propagandamaskinen fungerar, skriver hon, och fokusera på rätt saker:

”De allvarliga anklagelser som den iranska regimen riktar mot demonstranter som de ställer inför rätta och sedan avrättar behöver till exempel inte vara sanna. Propagandamaskinen gynnar sig själv och inte sanningen. (…) Därför är det ointressant att presentera en dom som utfärdats av den iranska regimen på samma sätt som man presenterar att någon dömts för ett allvarligt brott i Sverige. Själva anklagelsen kan vara vilket påhitt som helst. Det viktiga är något helt annat. Nämligen att upplysa världen om att en människa av kött och blod, med en familj och framtidsdrömmar blivit berövad sitt liv.”

Recabarren menar också att det är viktigt att medier publicerar bilder på dem som avrättats i stället för allmänna genrebilder. Detta för att inte ”sudda ut bilden av en människa som inte längre finns på grund av en ondskefull regim.”
 

Fler avsnitt
Fler videos