Gå direkt till textinnehållet

”Fler medier borde publicera RT-propaganda”

Fler svenska medier än Kvartal borde kringgå spridningsförbudet av innehåll från ryska statskontrollerade medier, anser frilansjournalisten Staffan Dahllöf.

Kort efter Rysslands invasion av Ukraina beslutade EU-rådet att förbjuda de statskontrollerade ryska medierna Russia Today (RT) och Sputnik inom EU. Censurbeslutet kritiserades av bland andra Europeiska Journalistfederationen, Journalistförbundet och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke för att utgöra en inskränkning av den svenska grundlagsskyddade yttrandefriheten. 

I en debattartikel i Journalisten skriver frilansjournalisten och EU-experten Staffan Dahllöf idag att sajten Kvartal troligen bryter mot lagen eftersom sajten återkommande refererar innehåll från RT – och att det är utmärkt.

”Vi ska som medborgare – och som journalister – kunna utgå ifrån att beslutade lagar följs, att lagbrott beivras och att grundlagsstridiga beslut rivs upp och görs om. I väntan på att så sker återstår bara att fler följer i Kvartals fotspår”, skriver Dahllöf.

Fler avsnitt
Fler videos