Gå direkt till textinnehållet

Webbredaktörer kan sakna grundlagsskydd

Redaktionella medarbetare som skriver svar i omodererade kommentarsfält saknar grundlagsskydd. Det innebär de själva ansvarar för innehållet vid till exempel ärekränkning.

I januari inkom en anmälan om förtal mot den nazistiska sajten Realisten till Justitiekanslern. Anmälan rörde ett inlägg som en moderator gjort i kommentarsdelen till en artikel på Realisten, som har utgivningsbevis med ansvarig utgivare.

Justitiekanslern konstaterar att kommentarsfältet på Realisten numera inte förhandsgranskas och att läsarkommentarerna därför inte omfattas av grundlagsskyddet enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Moderatorn som är en del av redaktionen omfattas därför inte heller av grundlagsskyddet när hen skriver i kommentarsfältet och är personligen ansvarig för kommentaren. Slutsatsen är att det inte ankommer på Justitiekanslern att ta ställning i ärendet, utan att det är polis eller allmän åklagare anmälaren ska vända sig till med anmälan.

Annons Annons

Följden av beslutet är att det inte är ansvarig utgivare som är ansvarig för till exempel webbredaktörers kommentarer i omodererade kommentarsfält.

Fler avsnitt
Fler videos