Gå direkt till textinnehållet

Fransk underrättelsetjänst grep journalist – krav på grundlagsskydd från oppositionen

Den franska underrättelsetjänsten DGSI grep och kvarhöll den franska undersökande journalisten Ariane Lavrilleux i nästan två dygn.

Klockan sex på tisdagsmorgonen kom poliser från DGSI till den undersökande journalisten Ariane Lavrilleux bostad och började genomsöka hennes hem. De beslagtog digital utrustning och förde henne till polisstationen i Marseille. Där kvarhölls hon till klockan 21 på onsdagskvällen.

Ariane Lavrilleux har i en serie artiklar för den grävande nyhetssajten Disclose granskat fransk vapenförsäljning. I november 2021 kunde hon med hjälp av hundratals läckta dokument avslöja fransk inblandning i utomrättsliga avrättningar i Egypten. Disclose skriver att den franska underrättelsetjänstens tydliga mål med gripandet av Lavrilleux var att avslöja hennes källor.

Gripandet och beslaget av Lavrilleux utrustning har väckt starka protester i och utanför Frankrike, och på onsdagen arrangerades manifestationer på flera orter i Frankrike som krävde hennes frihet. RSF, Amnesty och IFJ hör till dem som protesterat.

Annons Annons

Parlamentsledamoten och generalsekreteraren för det franska oppositionspartiet Parti Socialiste, Olivier Faure, skrev på X på onsdagskvällen att hans parti kräver att journalisters källskydd blir grundlagsskyddat.

Fler avsnitt
Fler videos