Gå direkt till textinnehållet

”Vill först lyssna av medlemmarna”

Dialog, nätverksbildande och opinionsbildning. Så bemöter Journalistförbundet Bonnier Tidskrifters frilansavtal.

I går skrev Journalistförbundet tillsammans med bland Svenska Fotografers Förbund en debattartikel om orimligheten i de frilansavtal som flera stora koncerner tagit fram. Men vad gör förbundet mer?

Förhandlingschefen Johan Lif svarar:

– Vår frilansorganisation har etablerat ett nätverk där Bonniers frilansar själva kan diskutera sina villkor. Vi vill i första hand lyssna av våra medlemmar i den här frågan, för att därefter bedöma hur vi går vidare.

Annons Annons

– Vi kommer också att gå ut med information till våra frilansmedlemmar om avtalet och vår syn på det. Självklart fortsätter vi, genom den samarbetsgrupp vi har tillsammans med SFF, BLF och Svenska Tecknare, att föra dialog med företaget.

Vilken roll kan arbetsplatsklubben på BT spela?
– Arbetsplatsklubben är informerad om läget. Vi informerar alltid klubbarna om vilka verktyg som finns till hands när det gäller att agera för villkoren för frilansar och annan extern arbetskraft. Hur klubben sedan lägger upp sitt arbete är en fråga för klubben.

Varför ser vi denna offensiv på fulavtalsfronten just nu?
– Mediebranschens fulavtal tycks komma i vågor. Vi brukar se dessa avtalsförslag komma klumpvis med jämna mellanrum över åren. Att takten kan ha intensifierats nu hänger säkerligen samman med medieföretagens allt starkare vilja att pressa ned sina kostnader och förenkla sina rutiner. Konsekvenserna för frilansjournalisterna blir hur som helst helt orimliga.

Fler avsnitt
Fler videos