Gå direkt till textinnehållet

Ansökan för mediestöd har öppnat – de var först ut

Nu har ansökningstiden för att få mediestöd för 2024 öppnat. Först ut att söka var tidningen Affärsnytt Norr, en lokal gratistidning som bevakar Strömsunds kommun.

Sedan i fredags går det att skicka in en ansökan om att få mediestöd för 2024 – och landets mediehus har till den 9 februari på sig att inkomma med ansökningar.

Det är efter en lång process som ett nytt stöd har tagits fram. Men den långa perioden för att ta fram regelverket kring det nya stödet gör att ansökningarna för stöd inleds samtidigt som stödet börjar gälla. De tidningar som får sina ansökningar godkända kommer därför att få stöd retroaktivt från den 1 januari.

Tidningarna kan söka övergångsstöd (som är för de som tidigare fått stöd men som enligt de nya reglerna inte lever upp till kraven), allmänt och utökat redaktionsstöd samt distributionsstöd.

Först ut att skicka in en ansökan var den digitala gratistidningen Affärsnytt Norr, som bevakar Strömsunds kommun. Tidningen har inte tidigare haft presstöd.

Chefredaktören Barbro Ericson (bilden) vittnar om att annonstappet, som drabbat många tidningar runt om i Sverige under 2023, slagit hårt mot tidningens ekonomi.

– Flera annonsörer har sagt upp samarbetet med oss. Vi har inte så många stora företag här i kommunen. De mindre bolagen, i exempelvis byggbranschen, har inga jobb nu och då kan de inte köpa annonser heller, säger hon och fortsätter.

– Om man kunde få någon enda krona i mediestöd så skulle det göra stor skillnad.

Enligt Barbro Ericson har tidningen en trogen läsarbas, och även utflyttade Strömsundsbor läser för att följa vad som händer i kommunen. Tidningen har därför sloganen ”Tidningen som bevakar hela Strömsunds kommun och läses över stora delar av världen”.

– Folk har inte samma ekonomi som tidigare för att köpa papperstidningar och prenumerationer. Vi får så mycket beröm av läsarna för att de kan gå in och ta del av nyheterna gratis, säger hon.

Tidningen startades 2007 som ett månadsmagasin men kommer sedan 2017 ut helt digitalt. Utöver Barbro Ericson jobbar en person till med tidningen.

De två stora regionala tidningarna, Östersunds-Posten och Länstidningen i Östersund har inte någon lokalredaktion i Strömsund. Barbro Ericson vittnar om att de får många tips, eftersom de är lokalt förankrade.

– Vi är de enda som kommer ut snabbt med nyheter här. Folk hör av sig och säger att det har hänt olika saker som vi sen skriver om. Det är betydligt enklare att fånga upp nyheter när man bor i glesbygd och alla känner varandra, än vad det är i en storstad, säger hon.

Skulle ansökan beviljas skulle det möjliggöra att fortsätta driften, enligt henne.

– Om det blir så att jag måste betala för att ge ut tidningen, då går det inte, säger Barbro Ericson.

Förtydligande: Även Jämtlands Tidning och Strömsunds gratistidning bevakar Strömsund.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos