Gå direkt till textinnehållet

Kim är transperson och SVT-nyhetsankare: ”Tror jag är först”

När Kim Sandberg skulle börja som programledare var cheferna på SVT i Dalarna och Västmanland oroliga för att hen som transperson skulle få negativa reaktioner och kanske till och med hat. Det blev precis tvärtom.

Kim Sandberg är en erfaren programledare från framför allt radio, med 40 års erfarenhet från bland annat Mix Megapol, Vinyl och Radio Stockholm.

I augusti anställdes hen som vikarierande programledare för SVTs lokala nyheter i Dalarna och Västmanland.

Karin Thornberg som är redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västmanland säger att hon och kollegan Mattias Rapp, redaktionschef i Dalarna, hade farhågor om att det skulle komma negativa reaktioner och kanske till och med hat eftersom Kim Sandberg är transperson.

– Vi hade till och med förberett en svarstext. Vi baserade det på tidigare negativa reaktioner som kommit på andra normbrytande frågor, integrationsfrågor, miljöfrågor och annat.

Så blev det inte. I stället har reaktionerna, som varit många, nästan uteslutande varit positiva.

– Karin hade kanske förväntat sig att det skulle komma en storm av folk som tyckte ”varför har ni en transperson som står och presenterar nyheter?”. Men det blev precis tvärtom. Bara någon enstaka har haft någon synpunkt eller frågat ”Är det en man eller en kvinna som står där?”, säger Kim Sandberg.

De flesta reaktioner har handlat om att publiken tycker att hen gör ett bra jobb.

– Någon kanske har sagt att jag är en förebild, men inte så mycket kopplat till att det är en transperson som står där, utan att det är en nyhetsuppläsare som folk tycker funkar bra. Och det var väl roligt, det är ju alltid kul att folk tycker att man gör ett hyfsat bra jobb. Det ska man vara glad över, säger Kim Sandberg.

Hur länge har du levt som transperson?
– Snart tio år. Själva utkommandet är inget nytt. Jag har levt som jag har gjort och jag kanske inte faller in i normen heller alla gånger för en transperson, utan jag är den jag är och lever mitt liv.

Vet du om du är den första transpersonen som är programledare i svensk tv?
– Tone Sekelius har väl varit programledare för Paradise Hotel eller liknande, men jag tror att jag är först med att presentera nyheter.

Kim Sandberg var själv inte orolig för reaktioner när hen började.

– Jag sa det när jag började att jag inte trodde att någon kommer att säga någonting, faktiskt. Vad ska man säga om det år 2023? Man får vara tydlig och tala så att alla hör vad du säger, och ha någon form av glimt i ögat.

– Det är poänglöst att oroa sig för något man ändå inte kan göra någonting åt. Vad är det värsta som kan hända? Att jag får göra någonting annat. Det blir inte värre än så.

Vad är viktigast för dig när du presenterar nyheter?
– Att försöka hitta en balanserad neutralitet till det jag presenterar. Men jag är ändå en människa, jag är inte en AI-figur utan känslor. Är det tragiskt så är det så, det går inte att komma ifrån. Är det glatt så är det glatt. En professionell och mänsklig neutralitet tror jag är viktigt.

Fler avsnitt
Fler videos