Gå direkt till textinnehållet

”Vi har inte glömt Dawit Isaak”

”Min dröm är att en dag kunna berätta för Dawit Isaak att det kom 5 000 personer till Sergels Torg.” Det säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit, med anledningen av att det i dag gått 5 000 dagar sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea.

Kulturhuset Stadsteatern och Stödkommittén Free Dawit ordnar en manifestation på Sergels Torg i dag och hoppas samla 5 000 personer, lika många som de dagar Dawit Isaak suttit frihetsberövad.

”Min dröm är att en dag kunna berätta för Dawit Isaak att det kom 5 000 personer till Sergels Torg. En person för varenda dag han suttit fängslad. Det vet jag skulle glädja honom och det är vad vi ska ha i åtanke en svår dag som denna. Det viktigaste vi kan göra är att visa att vi inte har glömt honom, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit, i ett pressmeddelande.

Charlotta Friborg, chefredaktör för Upsala Nya Tidning, Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten, och Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, skriver i Aftonbladet, att Sverige måste lämna den tysta diplomatin.

Annons Annons

”Ironiskt nog går en del av EU-biståndet till att demokratisera i Eritrea, när landet i själva verket berövar sina medborgare demokratiska rättigheter med hjälp av våra pengar. Så här kan inte Sverige agera längre. Nu är det hög tid att Sverige överger den tysta diplomatin och tvingar Eritrea att frige EUs enda samvetsfånge”, skriver debattörerna.

Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser, Björn Tunbäck, journalist, och Hassan Shire Sheikh, människorättsaktivist, anser att trycket på Eritrea ska skärpas och ifrågasätter riksåklagarens beslut att inte ta upp Dawit Isaaks fall.

”RÅ hävdar att han har anledning att anta att det som sker med Dawit Isaak är att beteckna som brott mot mänskligheten. Riks­åklagaren anser också att ansvaret för det som sker med Dawit Isaak, i likhet med de övriga fängslade journalisterna, politikerna och and­ra finns på högsta politiska nivå i Eri­trea. Han säger också att fallet skulle kunna prövas i Sverige och att det kan finnas fog att inleda en förundersökning. Men ändå bestämmer RÅ sig för att inte göra det. Efter att ha konsulterat UD anser RÅ att det är mera troligt att förhandlingar med regimen kan få Dawit fri", skriver de i DN.se.

”5 000 dagar är en skamligt lång tid i en cell utan chans att få träffa anhöriga eller ens en advokat. Låt oss uppmärksamma det övergreppet genom att önska alla de stackars medborgarna i Eritrea ett bättre liv”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på expressen.se.

Fler avsnitt
Fler videos