Gå direkt till textinnehållet

”Vi försöker bygga för framtiden”

Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse i Journalistförbundet innehåller två frilansar men ingen som är anställd av en storstadstidning. ”Vi försöker bygga för framtiden”, säger valberedningens sammankallande Cicci Renström Suurna (bilden).

Som Journalisten berättade tidigare på tisdagen innehåller valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse fem nya namn och sju gamla.

Journalistförbundets hemsida kan du se TV-intervjuer med de tolv föreslagna ledamöterna, samt med tre av de som föreslås som revisorer.

I förslaget finns två frilansar, Natacha López i Malmö och Carl-Magnus Höglund i Göteborg. Däremot finns ingen som är anställd av en större dagstidning. Anna Flytström arbetar på Aftonbladet men är anställd av bemanningsföretaget Schibsted Media där hon är en av två ordförande i journalistklubben.

Annons Annons

– Vi ser att frilansantalet ökar mer eller mindre frivilligt när det dras in tjänster på redaktionerna. Det har funnits önskemål från förbundsstyrelsen att ha två frilansar i styrelsen. Frilansar lever i en speciell verklighet som skiljer sig så pass mycket från dem som fast anställda befinner sig i, så det kan bli ganska ensamt i styrelsen om man bara är en. Vidare är det så att en stor andel av de som är frilansar inte är med i facket, och det är något som förbundet behöver arbeta med, säger Cicci Renström Suurna, sammankallande i valberedningen.

Varför finns det inga anställda av större tidningar representerade?
– Vi har faktiskt två personer i vårt förslag som ursprungligen kommer från dagspressdistriktet: Ulrica Widsell som vice ordförande och Anna Flytström som ledamot. Det är fler och fler som är bemanningsanställda i branschen och därför känns det viktigt att få in Anna Flytström, som är anställd på bemanningsföretaget Schibsted Media men som jobbar på Aftonbladet.

– Vi i valberedningen är säkra på att vi har bra och duktiga fackliga kämpar i vårt förslag. De har imponerat på oss och är inte bara representanter för en landsända eller ett medieslag, utan är engagerade personer med en facklig låga som även brinner för andra delar av branschen än just den där de själva arbetar, säger Cicci Renström Suurna.

Valberedningen föreslår också Tomas Backlund på Östersunds-Posten som ny styrelseledamot. Tomas Backlund är ordförande i journalistklubben på Mittmedia.

– Koncernerna breder ut sig över landet och samarbetet mellan tidningarna ökar. Vi ser en beklaglig utveckling med nedskärningar och centraliseringar. Tomas Backlund har erfarenhet och kan den verkligheten. Han skulle bli en bra tillgång i förbundsstyrelsen, säger Cicci Renström Suurna.

Två FS-ledamöter som sagt att de vill fortsätta petas i valberedningens förslag: Annika Larsson från Sydsvenskan i Malmö och Signe Lidén från ETC i Stockholm.

– Det kändes jättetufft att meddela dem att de inte skulle ingå i förslaget och det är jättetråkigt att behöva föreslå att de inte ska ingå. Men styrelsen består bara av tolv ledamöter. Skulle vi få en rättvis representation skulle vi behöva en 25-mannastyrelse.

För första gången presenteras valberedningens förslag till ny styrelse före själva Journalistkongressen, som äger rum nästa vecka. Tidigare kongresser har förslaget presenterats på kongressen. Cicci Renström Suurna var motståndare till förändringen som beslutades av kongressen 2011, eftersom hon ansåg att det var viktigt för valberedningen att kunna samla in tankar och förslag från kongressombuden under själva kongressen innan de lade sitt förslag.

Är det här ett sämre förslag till förbundsstyrelse än det hade varit om ni hade fått vänta med att lägga förslaget till under kongressen?
– Det kan man ju inte veta. Det här är ett bra förslag till styrelse. Däremot tycker jag att man kan fråga sig varför nomineringstiden ska öppnas igen under kongressen när valberedningen inte kan göra något mer.

Tror du att det finns en risk för spränglistor med anledning av det nya systemet?
– Jag vet faktiskt inte. En del älskar spränglistor men de har varit mindre vanliga nu än på 90-talet. Då blev jag chockad över spelet bakom valet av förbundsstyrelse.

Fler avsnitt
Fler videos