Gå direkt till textinnehållet

Dansk regionaltidning avvecklar papperet – ”Print är inte framtiden”

I över 250 år har det funnits en daglig papperstidning i Danmarks fjärde största stad Ålborg, men inom ett par år kan det vara slut med det. Sjudagarstidningen Nordjyske Stiftstidende räknar med att fasa ut print under 2026.

Nordjyske Stiftstidende planerar att fasa ut papperstidningen och e-tidningen under 2026. Det framgår att ett strategidokument som skickats till medarbetarna och som danska Journalisten har tagit del av. I dokumentet står:

”Vi fasar ut print samt e-tidning 2026 och förväntas oss att kunna konvertera cirka 30 procent av de existerande kunderna och locka nya kunder med ett attraktivt prenumerationserbjudande.”

Ägarbolaget Det Nordjyske Mediehus räknar med att ha 30 000 helt digitala prenumeranter 2027. I år räknar man med att komma upp i 12 000 digitala prenumeranter.

Annons Annons

Nordjyskes chefredaktör Kevin Walsh säger till danska Journalisten att något datum för utfasningen inte är bestämt och att den kan ske tidigare eller senare än 2026, beroende på hur marknaden utvecklas:

”Det är inte en deadline, utan en ambition. Det viktiga är att vi en gång för alla har fattat ett beslut om att print inte är framtiden”, säger Walsh.

Prenumerationstappet i print har varit stort det senaste året, och nyligen höjdes priset för en papperstidningsprenumeration på Nordjyske med 30 procent till över 1 000 svenska kronor i månaden.

Regionaltidningen Nordjyske Stiftstidende har rötterna i Aalborg Stiftstidende som grundades 1767, och fick sitt nuvarande namn genom en sammanslagning av fyra tidningar 1999. Tidningen bevakar elva kommuner, har centralredaktionen i Ålborg och lokalredaktioner på fem andra orter. Tidningen har en total veckoräckvidd om cirka 150 000 läsare.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos