Gå direkt till textinnehållet

Svårt att gräva i spartider

Gräv har färre besökare än förra året, och en förklaring är sparpaketen ute på redaktionerna. Flera redaktioner vittnar om svårigheter att bibehålla den grävande journalistiken efter ett sparpaket. Samtidigt som många publicister säger sig vilja satsa på grävjournalistik görs det sällan utrymme för den i omorganisationer.

På Grävseminariet "Gräva i nyhetsarbete" på fredagen berättade Sofia Dahlström, nyhetschef på Göteborgs-Posten om hur man förgäves försökt rädda redaktionens grävsatsning under de senaste omorganisationerna.

GP valde för tre år sedan att testa en modell med ett "grävnav" med en handfull reportrar som skulle samarbeta med reportrar från olika avdelningar och lokalredaktioner om grävjobben. Efter en omorganisation lyckades man rädda grävnavet som en grävgrupp, men efter det senaste sparpaketet i höstas försvann grävgruppen. En ny modell för grävandet på GP är på gång, men omorganisationerna gör det svårt att skapa långsiktiga lösningar.
 
På Helsingborgs Dagblad har man dock lyckats. Grävnavet har funnits i sex år.
 
– Vi har varit med om omorganisationer och besparingar precis som alla andra, men vi har kunna behålla grävnavet på redaktionen, berättade Åsa Nicander, tidigare grävchef på HD.
 
– Orsaken är att alla på redaktionen är eniga om att det är viktigt. Hade det funnits ett motstånd hade grävnavet varit borta nu.
 
Hon anser att ett skäl till det starka stödet är att navet tar in medarbetare från andra avdelningar: lokalredaktionerna, allmänna reportergruppen, sporten, kulturen, familjesidan och webben.
 
– Många känner en osäkerhet inför grävprojekt, man vet inte om man ska klara det. Men genom samarbetet med grävnavet får de stöd av reportrar som har erfarenhet av grävande journalistik. Det stärker självförtroendet och blir en fortbildning, sade Åsa Nicander.
 
Men satsningen på grävande journalistik har slukat resurser och har haft negativa konsekvenser på resten av tidningen.
 
– Vissa dagar släpper man ifrån sig en dassig tidning, men jag har kommit till ro med det. Vi gör en dassig tidningen en dag för att kunna göra viktig grävande journalistik en annan dag, för annars blir det ingen grävande journalistik alls. Det valet måste man göra, sade Åsa Nicander.
Sofia Dahlström på GP håller med.
 
– Även om nyhetssidorna kanske går ner i en svacka en dag, så finns det andra avdelningar som kan lyfta. Kulturen eller sporten till exempel. Tidningen brukar inte bli dassig, det tycker inte jag, sade Sofia Dahlström.
 
Hans Petersson Hammer på SVT Västnytt anser att redaktionerna lägger resurserna fel för att få både en bra nyhetsbevakning och grävjournalistik.
 
– Jag tror aldrig att vi har lagt så mycket resurser som planerar som nu, och aldrig så lite resurser som är ute i fält, sade Hans Petersson Hammer. 
Fler avsnitt
Fler videos