Gå direkt till textinnehållet

Ola Wong: ”Det är svårt att göra någonting lätt”

”Jag stör mig på att svensk journalistik kör så mycket med pratminus att det ofta blir någon sorts pratminusslalom.” Ola Wong är en av tre nominerade till Årets stilist 2021.

I år är det tionde gången Journalisten delar ut utmärkelsen Årets stilist till en journalist som utmärkt sig genom sitt språk. En av de nominerade är Ola Wong, författare, Kinakännare och kulturredaktör på Kvartal.

Hur tänker du när det gäller stil och språk?
– Jag jobbar mycket med det för att det ska bli bra, att det ska bli en lätthet i språket. Det är lätt att vara tung och komplicerad men det är väldigt svårt att göra någonting lätt. Artiklar är ofta variationer på teman där man utgår från en specifik händelse och vidgar i abstraktionsnivån för att använda det specifika för att berätta om världen. Sedan återgår man till det specifika exemplet. Jag försöker göra det komplicerade enkelt och lustfyllt att läsa och vill gärna kunna skratta själv också. Jag tycker det är viktigt med humor.

Har du några inspirationskällor eller förebilder?
– Jag läser The Economist, jag tycker om ordvitsar, och jag tycker om bra litteratur. Jag skrev om de bästa böckerna om andra världskriget i Kvartal och rekommenderade boken Liv och öde av Vasilij Grossman. Den är fantastisk, han skriver på ett sätt som jag känner igen mig själv i, när jag jobbade som korrespondent. Det är en inspiration. Förra årets pristagare Anna-Lena Laurén är jättebra naturligtvis.

Något du tycker man ska undvika när man skriver?
– Jag fick tidigt lära mig att inte använda svordomar, det håller jag mig till, jag tycker det ser fult ut i skrift. Jag irriterar mig på om man skriver ”vi” – ”nu tycker vi…” – gegga inte in mig i ditt liv, blir min känsla då. Haranger av känslor utan något resonemang kan man undvika. Och jag stör mig på att svensk journalistik kör så mycket med pratminus att det ofta blir någon sorts pratminusslalom.

Juryns motivering:

Med okuvlig energi och nyfikenhet banar Ola Wong väg genom verkligheten.  Han är reporter, folkbildare och kritiker i samma gestalt, vare sig han griper sig an Xi Jinpings politik, den svenska museivärlden eller fladdermusens roll i kinesisk naturmedicin. Och oavsett ämne kännetecknas Ola Wongs stil alltid av närvaro, patos och språkglädje.

I år delar Journalisten också ut Juryns jubileumspris, för att fira att Årets stilist utsetts tio år i rad. En hemlig vinnare kommer att koras vid middagen den 2 juni.

Juryn bakom Årets stilist och Juryns jubileumspris består av journalisten och författaren Ulrika Knutson, Ordfronts förlagschef och tidigare Aftonbladetjournalisten Pelle Andersson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens reporter Hanna Lundquist. Prissumman är 10 000 kronor.

Fler videos
Fler avsnitt