Gå direkt till textinnehållet

Betlehem Isaak har tagit journalistexamen: ”Jag vill gräva”

Betlehem Isaak, 29, är nyexaminerad från Skurups ettåriga journalistlinje och har inspirerats av sin pappa Dawit Isaak. ”Jag vill se vad det är som gör att det här yrket anses vara ett hot mot makten.”

– Det känns jättekul. Jag är excited. Studietiden har varit hektisk. Det var höga krav på oss att leverera. Men en väldigt snäll miljö. Det var fint, säger hon.

Är du redo att gå ut i den journalistiska verkligheten?
– Jag är verkligen redo. Jag är redo att ta mig an det här yrket, sedan vet jag inte hur det blir. Jag vill gräva. Det är det jag vill göra. Sedan hur jag ska göra det är en annan historia.

Är du inspirerad av din pappa?
– Såklart jag är, jag hade kanske inte utbildat mig till journalist annars. Jag vill se vad det är som gör att det här yrket anses vara ett hot mot makten. Det finns ju strömningar som tycker att yttrandefriheten och journalisters jobb ska begränsas även här. Det är inte bara farligt att vara journalist i Eritrea, det är även farligt att vara journalist i delar av Europa idag. Yrket innebär en maktfaktor som man måste vårda.

Var vill du jobba i framtiden?
– Jag gillar radio, men det spelar ingen roll så länge jag får ett jobb. Jag har sökt en massa jobb så vi får se var det landar. Vikariat. Det var någon som sa till mig ”ett fast jobb kan du glömma”, och jag sa ”ja, jag har förstått det”…

Praktiken gjorde Betlehem Isaak som reporter på SVT Nyheter i Malmö.

– Det var jätteroligt. Men det blir inte något sommarvikariat, i sommar ska jag bara vila. Jag har en tvååring, och jag känner att jag förtjänar att vila i sommar, jag har typ aldrig vilat.

Fler avsnitt
Fler videos