Gå direkt till textinnehållet

Trots spartider – kultursidorna storsatsar på Bokmässan

Fem av sex av de största kultursidorna har omfattande monterprogram på Bokmässan i Göteborg. ”Mässan har blivit ännu viktigare efter pandemin”, menar GPs kulturchef Johan Hilton.

Vecka 39 är veckan då svenska kulturjournalister andas i fyrkant. Torsdag till söndag är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg, med tusentals programpunkter och många inresta gäster. Att bevaka bokmässan är en självklarhet för de flesta kulturredaktioner – men hur viktigt är det att själv synas på mässan?

Mycket viktigt, svarar Victor Malm, kulturchef på Expressen:

– Forumen där vi kan möta läsarna på riktigt blir inte fler, och jag vill slå vakt om dem som återstår. Att samtalet som äger rum varje dag på sidorna tar fysisk och interaktiv gestalt gör oss skarpare. Och dessutom är Bokmässan en viktig händelse, det är dagar som tar litteraturen och debatten på allvar. Vi vill vara där.

Annons Annons

För Göteborgs-Posten är det en självklarhet att vara på mässan. Johan Hilton är GPs kulturchef:

– Det är en av årets absoluta höjdpunkter i kulturväg, inte bara för oss lokalt utan också nationellt. Det är ett fantastiskt tillfälle både att möta våra läsare rent fysiskt och att kunna bjussa på initierade podiesamtal med både de största författarna och de mest intressanta debattörerna just nu.

Även Aftonbladets biträdande kulturredaktör Eric Rosén och DNs kulturchef Björn Wiman lyfter mötet med läsare som ett viktigt skäl att vara på mässan.

– Bokmässan är en vital del av svensk offentlighet – och en tidnings uppgift är att vara en vital del av offentligheten, menar Björn Wiman.

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius anser att Bokmässan är viktig att vara på för att få inspiration och bevakning, men vill nyansera mängden läsarkontakt:

– Även om det är tydligt att mässan är en viktig mötesplats, inte minst för branschen, är det inte lika uppenbart hur viktig den är för att möta våra läsare, menar hon. 

Sydsvenskans kulturredaktion skiljer ur sig från de övriga fem stora tidningarnas genom att inte ha någon monter eller egna panelsamtal på mässan. Däremot är redaktionen på plats för göra intervjuer och komma på uppslag inför hösten.

– Det är roligt och ger energi till idéarbetet. Seminarierna har ofta hög kvalitet. Vi träffar våra läsare på en massa andra evenemang i stället, i Malmö och Lund, säger kulturchefen Ida Ölmedal.

Mediernas egna evenemang under Almedalsveckan – politikens motsvarighet till Bokmässan – har minskat på senare år. Det verkar inte gälla för Bokmässan.

– Efter pandemin tror jag att de flesta har fått upp ögonen för hur viktiga den här sortens arrangemang är. Att samtalet om kultur – och i förlängningen det offentliga samtalet och demokratin – stärks och vitaliseras av faktiska, fysiska möten. Så mässan har helt klart blivit ännu viktigare efter 2020, anser Johan Hilton.

Aftonbladets Eric Rosén hoppas att Bokmässan kommer slippa se den ”jippofiering” han menar att Almedalsveckan präglats av.

– Almedalsveckan är långt mer kapad av andra intressen än Bokmässan, jag hoppas att mässan kan se på Almedalsveckan och se riskerna med en liknande utveckling, säger Eric Rosén.

– Samtidigt är det redan nu både dyrt och väldigt resurskrävande att ha ett bra program på mässan. Förra året inledde vi ett samarbete med Nätverkstan Kulturtidskrifter, som vi också i år delar monter med, och då tycker jag att vi hamnat rätt i hur mycket vi lägger på mässan i relation till andra aktiviteter under året.

Expressens Victor Malm tycker att svenska mediehus bör finnas kvar på både politikerveckan och bokmässan:

– Läsarna är fortfarande väldigt intresserade av vad som sker i Almedalen och i Göteborg. De är centrala demokratiska händelser. Och så länge de förblir det är de viktiga för oss.
 

Så satsar kulturredaktionerna under bokmässan

Aftonbladet
Arrangerar tillsammans med Nätverkstan Kulturtidskriftercirka 60 samtal, uppläsningar och intervjuer mellan torsdag och söndag ”med extremt intressanta programpunkter och personer”, enligt biträdande kulturredaktör Eric Rosén.

Dagens Nyheter
Delar som vanligt monter F01:39 med Expressen, där DN disponerar förmiddagarna. ”Vi är uppe med tuppen varje dag och har en ny programpunkt varje kvart utan paus emellan, med både DN-profiler och internationella stjärnor. Årets judiska tema turnerar vi med en klezmerkvart varje morgon med violinisten Semmy Sahlhammer”, berättar kulturchef Björn Wiman.

Expressen
”Fullmatade eftermiddagar i montern som vi delar med DN, från torsdag till söndag. Strax norr om 40 debatter och samtal”, berättar kulturchef Victor Malm.

Göteborgs-Posten
Sammanlagt ett femtiotal monterpunkter, förutom en-mot-en-författarsamtal kommer GP Ledare och morgonsatsningen Nyhetsshowen att medverka, samt Kristian Wedel och Världens gång. ”En regelrätt institution på GP Kultur”, enligt kulturchef Johan Hilton.

Svenska Dagbladet
SvD Kultur har över 30 programpunkter i SvDs monter. ”Ett omfattande och framför allt – om jag får säga det själv – spännande och roligt program! Vi prövar också ett nytt upplägg där vi har större dynamik med både längre och kortare samtal. Vi är också med och ordnar ett par samtal på Bokmässan by night på fredagskvällen”, berättar kulturchef Lisa Irenius.

Sydsvenskan
Har inget eget program men är på plats och bevakar mässan.
 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos