Gå direkt till textinnehållet

Starka reaktioner i branschen

"Uppenbarligen är inte journalistik motorn i Bonniers nya maskin", skriver medieanalytikern Olle Lidbom (bilden) på Twitter. Han är en av många som i dag upprörts över TV4s beslut att skrota de lokala nyhetssändningarna.

Lidbom skriver också att "Bonnier visar nu sitt nya ansikte" eftersom TV4 går med en miljard kronor i vinst men inte investerar i journalistik.

Erika Treijs, kulturreporter på Svenska Dagbladet, twittrar:

"Det är en politisk fadäs att TV4 inte längre tvingas ha regionala sändningar. TV4 existerar annars enbart för att generera vinst till ägarna".

Annons Annons

Anja Hildén, nyhetschef på SVT Nyheter, skriver på twitter:

"Så oerhört tragiskt det som sker just nu med TV4. Om beslutet genomförs kommer det aldrig gå att reparera."

"Ett dystert besked för tittare, journalistiken och kollegor på Nyhetsbolaget", skriver Petteri Karttunen som är ordförande för journalistklubben vid SVT.

SVTs VD Eva Hamilton kommenterar beskedet på SVT.se:

"Det är ett väldigt ledsamt besked. Både för den journalistiska mångfalden och för alla de medarbetare som drabbas. Dessutom mår SVT bra av en ständig konkurrens med TV4!".

Hon konstaterar att SVT blir det enda nationella TV-bolaget med lokal och regional journalistik mot en lokal publik:

"Då blir det än mer avgörande att vi lyckas spegla hela Sverige på allra bästa sätt. (…) Jag konstaterar att SVT från och med nästa år kommer att ha journalister på alla de platser som TV4 nu lämnar, så när som på Trollhättan", säger Eva Hamilton.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och styrelseledamoten Sara Stenman skriver på SVT Debatt att beslutet långt ifrån fattats av ett företag i kris. Och:

"TV4 lokala tv-nyheter har varit enormt uppskattade av publiken. Och det är kanske den största gåtan i dagens besked. Det är lokala nyheter som efterfrågas mest av publiken, och för en kommersiell aktör borde det vara kontraproduktiv att avveckla denna verksamhet."

Fler avsnitt
Fler videos