Gå direkt till textinnehållet

Medieföretag kan få större ansvar för frilansars arbetsmiljö

En statlig utredning föreslår att uppdragsgivare får ett större arbetsmiljöansvar gentemot frilansar, vilket Journalistförbundet lobbat för. ”En delseger”, säger ordförande Ulrika Hyllert.

I ett betänkande som igår lämnades över till biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) har utredaren Lenita Granlund sett över delar av arbetsmiljölagen. Utredningen föreslår att uppdragsgivare ska få ett visst arbetsmiljöansvar för uppdragstagare.

Journalistförbundet som via TCO länge har bedrivit ett påverkansarbete för att stärka skyddet för frilansjournalister, ser utredningsförslaget som en delseger. Det säger Ulrika Hyllert till Journalisten.

– Man är jätteutsatt som egenföretagare. Det är orimligt att arbetsmiljöansvaret inte är större för uppdragsgivaren än det är idag.

Ett typexempel på när uppdragsgivaren bör ta över arbetsmiljöansvaret är enligt Hyllert när en frilansfotograf skickas ut för att bevaka ett sportevenemang – eller en klimataktion.

– När uppdragsgivaren tydligt har kontroll över vad som ska bevakas och säger: vi vill ha just det här.

Nu förväntar sig förbundet en lagstiftning som är anpassad efter verkligheten och inte låter grupper hamna mellan stolarna.

Vad tror du om möjligheterna att det blir lag av förslaget?
– Har man lagt ned mycket tid på en utredning ser jag ingen anledning att det inte ska bli lagstiftning.

Finns en risk att medier kan börja dra in på frilansinköp för att slippa ett arbetsmiljöansvar?
– Det ser jag inte som ett problem, snarare är det ett jätteproblem om man anlitar frilansar idag för att friskriva sig från arbetsmiljöansvaret, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos