Gå direkt till textinnehållet

Rösta nej i medlemsomröstningen!

Försämringen av LAS och anställningsskyddet är på flera sätt en tragisk historia.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Tragisk därför att fackföreningsrörelsen förhandlade under politiskt hot – men utan att mobilisera medlemmarna till kamp mot den stora försämringen.

Tragisk för vårt förbund Journalistförbundet, eftersom förbundsledningen utan någon som helst förankring bland klubbar och medlemmar körde över kongressbeslut om att stå upp för anställningstryggheten. 

Tragiskt för de av våra medlemmar som kommer att drabbas av det försämrade anställningsskyddet och kastas ut från sina arbetsplatser, kanske för att de är slitna eller obekväma.

Annons Annons

Den 9-16 juni kan vi rösta ja eller nej.  Journalistförbundet är det enda fackförbund som genomför en medlemsomröstning om det huvudavtal som är en följd av försämringen av anställningsskyddet. Den nya lagen gör det lättare att sparka folk.  Huvudavtalet är som plåster på såren.

Vi anser att förbundsledningen borde ha sagt: ”Vi förhandlar inte under hot! Vi står upp för principer och låter oss inte köpas med ett studiestöd som troligen väldigt få kommer att använda.”

Vi anser att det är möjligt att få till ett bättre avtal. Också vissa LO-förbund kommer att föra egna förhandlingar. Sedan bör vi väl också fundera över om det är pengar till studier som är det viktiga – eller ett kraftfullt fack som kan värna journalistjobb? 

Omställningsstödet är ett stöd vi främst betalar själva – det kostar knappt arbetsgivaren någonting – och inte ens vår förbundsledning kan på direkt fråga svara på hur många utbildningsplatser det handlar om. För arbetsgivarna är det vinn-vinn. Försämrat anställningsskydd och ett omställningsavtal att locka med när det blir uppsägningar. 

Det vi däremot vet är att fler undantag kommer att slå hårt mot journalister på både stora och mindre mediearbetsplatser. På små tidningar kan det få mycket stora följder. 

Just nu åker förbundsledningen runt och propagerar för ett ja i omröstningen. Vi har inte tillgång till medlemmarnas pengar för någon propaganda-turné utan sprider den här texten för att visa att det finns ett motstånd. 

Vid förhandlingsbordet vill vi kunna säga: Vårt förbund och våra medlemmar har aldrig köpt att ni får välja och vraka och slänga ut obekväma eller slitna kamrater. Vi tar kamp för våra medlemmars anställning. 

Det bästa svaret vi medlemmar i Journalistförbundet kan ge i den här omröstningen är ett tydligt Nej! Det skulle skaka om hela den enorma maktförskjutning som pågår och få ett stort symbolvärde.  

Vi i Journalistförbundet är de enda arbetstagare som får rösta om försämringarna. Låt svaret bli ett rungande Nej. 

Karin Kämsby, frilansjournalist och aktiv i SJF
Bo Wänerberger, frilansjournalist och medlem i SJF
Mia Tottmar, ledamot i klubbstyrelsen på DN
Truls Nilsson, ordförande i klubbstyrelsen på HD

 

Läs Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllerts replik här.  

Fler avsnitt
Fler videos