Gå direkt till textinnehållet

SR, SVT och UR kan gå miste om 120 miljoner

SR, SVT och UR kan årligen få omkring 120 miljoner kronor mindre pengar till följd av förvaltningsdomstolens beslut att TV-avgiften inte behöver betalas av hushåll som bara ser på TV via dator.

I mitten av juni kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig TV-mottagare, som Journalisten tidigare skrivit om. Det innebär att hushåll och företag som betalat TV-licens för datorer, läsplattor och mobiltelefoner kan få tillbaka pengar, för så långt tillbaka som den första februari 2013.

Sedan domen har uppemot 60 000 hushåll begärt återbetalning av sina inbetalda licenspengar som är lite drygt 2 000 kronor per hushåll och år. Det motsvarar ungefär 120 miljoner kronor, enligt Sveriges Radios beräkningar.

”På sikt kan ju det här få betydelse, det sticker vi inte under stol med. (…) Men i dag ser vi ingen som helst oro för att det här på något sätt skulle urholka nuvarande modell för finansiering av public service. Vi ser tvärtom att vi kommer att öka antalet avgiftsbetalare i takt med att det säljs fler TV-apparater och i takt med att antalet hushåll växer och befolkningen växer”, säger Carl Gustav Johansson, VD för Radiotjänst till Sveriges Radio.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos