Gå direkt till textinnehållet

Polisen hörde av sig efter hennes krim-podd

Mittmedias kriminalpodd I brottets spår har fått 257 000 nedladdningar sedan början av juli. Reportern Anna Wikners research om ett ouppklarat dubbelmord ledde till att polisen hörde av sig och ville ha tillgång till en del av hennes material.

Kriminalpodden I brottets spår som sändes i fem delar på Mittmedias bloggportal under juli blev en stor succé för Mittmedia med en kvarts miljon nedladdningar.

Reportern Anna Wikner fick under arbetet nya ledtrådar om ett tio år gammalt ouppklarat dubbelmord i Brattås nära Härnösand.

Mitt under researchen kom ett brev från en anonym avsändare med upplysningar som var så pass intressanta att polisen hörde av sig till Anna Wikner för att ta del av brevet.

Annons Annons

– Jag kommer inte att överlämna brevet till polisen, på grund av källskyddet. Avsändaren skrev adressen på kuvertet på en gammal skrivmaskin och jag undrar om inte han, eller hon, har torkat av frimärket också. Personen vill helt klart vara anonym, säger Anna Wikner till Journalisten.

Kriminalpodden om Brattåsmorden 2005 handlar inte bara om mordgåtan utan också om polisens schabbel och interna konflikter. I reportaget riktas hård kritik mot utredningen från poliser som hon förmått ställa upp på intervjuer.

När började du jobba med podden?
– Jag påbörjade researchen på halvfart redan i mars. Jag kände till fallet ganska väl, men det fanns mycket att läsa in sig på. Sedan var jag tvungen att lära mig hur man gör radio också, jag har aldrig gjort det tidigare. Jag kunde inte klippa, jag visste ingenting. Det tog förstås lite tid.

Så första gången du jobbar med radio så gör du en tre timmar lång kriminaldokumentär som får en kvarts miljon nedladdningar?
– Ja… Garvar du?

Ja, förlåt. Kändes det inte som lite stort?
– Jo, det hade förstås varit bra om jag fått prova att göra några kortare radioinslag först. Men jag tycker att det gick bra. Det var väldigt roligt att göra. Jag hoppas att jag får chansen att göra det igen. Men det finns nog fler journalister på Mittmedia som vill prova.

Fler avsnitt
Fler videos