Gå direkt till textinnehållet

Hennes avslöjande ledde fram till Sveriges största rättegång någonsin

Rättegången mot Lundin Oil för folkrättsbrott inleds nästa vecka och det var journalisten Kerstin Lundells avslöjande för 13 år sedan som ledde till att förundersökningen över huvud taget startade. ”De ringde från rikskrim och ville ha boken”, berättar hon för Journalisten.

På tisdag inleds rättegången mot Ian Lundin och Alex Schneiter i Stockholms tingsrätt för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan åren 1999-2003. Rättegången är den största någonsin i Sverige och beräknas pågå fram till början av 2026. Bland de 57 vittnen som ska höras finns tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M), som satt i Lundin Oils styrelse i början av 00-talet.

Det hela började med en journalistisk granskning. 2010 kom ekonomijournalisten Kerstin Lundell ut med boken Affärer i blod och olja där hon redogjorde för hur Lundins affärer lett till död och förstörelse i Sudan. Hon vann Guldspaden samma år. Motiveringen löd: ”För att med mod, envishet och öppet redovisat engagemang ha granskat ett svenskt företags tvivelaktiga oljeaffärer i Afrika med kopplingar till Sveriges utrikesminister.”

– När jag började skriva om det här så var det i lite motvind, säger Kerstin Lundell.

Annons Annons

Hon jobbar idag som reporter på tidningen Aktuell Hållbarhet, men 2010 var hon anställd på tidningen Process Nordic som skriver om processindustrin.

– Det är en så liten tidning och det var ingen som hakade på. Till slut fick jag inte skriva mer om Lundin Oil i tidningen och jag tyckte det var hemskt. Då var det en kompis som uppmanade mig att skriva en bok, jag kontaktade Ordfront förlag och de nappade direkt.

Boken slog ned som en bomb. Anklagelserna mot Lundin Oils verksamhet i Sudan hade funnits i flera år, flera journalister hade granskat bolagets förehavaranden i landet, men med vittnesmålen och Lundells granskning stod det klart att Lundin Oil var direkt inblandat i brott mot mänskligheten.

– Att människor dör för att aktieägare ska tjäna pengar på oljeutvinning, det var ju helt sjukt, tyckte jag, och det visade sig vara fler som tyckte det.

En advokat berättade för Kerstin Lundell att han skickat boken till Åklagarmyndigheten, den hade tappats bort i expeditionen och advokaten fick skicka boken igen, rekommenderat. Till slut fick specialiståklagaren Magnus Elving boken på sitt bord.

– Jag tänkte att det var bra att de var intresserade, och det kanske skulle kunna leda till någonting. 

– Han startade ingen förundersökning direkt, det behövdes mer bevisning. Den bevisningen låg och väntade hos människorättsorganisationen Ecos i Nederländerna. De hade velat presentera den länge men var rädda för att bli stämda för förtal i Storbritannien, en SLAPP-stämning. Men att lämna ut materialet till en åklagare kunde ju aldrig räknas som förtal.

Det var Ecos rapport Unpaid Debt låg till grund för åklagarens beslut att starta en förundersökning.

Plötsligt hörde rikskriminalpolisen av sig till Kerstin Lundell och ville ha boken.

– Jag, eller om det var förlaget, skickade ett ex till dem. Många runt omkring mig trodde fortfarande inte att det skulle leda någonvart, men jag kände mig ganska säker på att åklagaren menade allvar.

I november 2021 väcktes åtal mot Ian Lundin och Axel Schneiter som företrädde oljebolaget Lundin Oil (numera Orrön Energy) under perioden 1999-2003. Enligt åklagaren ska de ha ingått avtal med den sudanesiska regeringen om oljeprospektering. Avtalet ska ha lett till att regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan. Åklagaren anser att civila dödades och fördrevs från området på grund av Lundin Oils verksamhet.

Den 5 september 2023 inleds rättegången. 

– Det är helt fantastiskt, otroligt, underbart. Jag har fler superlativer om du vill ha.

Det har tagit 13 år sedan boken kom och 20 år sedan brotten begicks, är det inte lite lång tid?
– Det kan man tycka, men det är förstås ett jättesvårt fall. Det är så fruktansvärda händelser, i ett land som har varit i krig, med enorma utredningssvårigheter. Jag är oerhört glad över att åklagaren jobbat på i alla dessa år. Svenskt rättsväsende har verkligen stretat på, det är helt otroligt …

– Heja åklagaren! utbrister hon och börjar skratta.

– Du förstår att jag är glad över detta.

Jo, det märks. Vad hoppas du på för utfall i rättegången?
– Jag ska inte uttala mig om vem som har det personliga ansvaret, för det har jag inte grottat ner mig i. Men att Lundin Oil har gjort fel, att företagets agerande i Sudan ledde till folkrättsbrott, det står ju helt klart. Jag hoppas att effekten av att det har gått till åtal är att andra oljebolag kanske kommer att tänka sig för. Kanske. Lite effekt borde det ha.

Fler avsnitt
Fler videos