Krim, miljö och internationellt på Gräv 23
Över 70 programpunkter inom ett tiotal spår är klara för Grävseminariet i Karlstad. Krimjournalisten Evalisa Wallin är en av föreläsarna.
Evalisa Wallin har jobbat med krimjournalistik i femton år, på medier som SVT, Aftonbladet och Sveriges Radio. Idag är hon del av podden Spårs redaktion, på produktionsbolaget Third ear studio.
Evalisa Wallin ska föreläsa på Gräv.
– Krim är ett ämnesområde som fångar in samhällets svagheter. I våra domstolar landar fall när samhället på olika sätt har misslyckats. Det tycker jag är intressant att grotta i, vad är det som har hänt? Det finns självklart också en personlig skuld hos personer som begår brott, säger hon.
På Gräv ska du berätta om att granska rättsväsendet. Vill du avslöja några heta tips?
– För att skaffa sig lite försprång i nyhetsarbetet är det bra att få koll på begrepp och vilket tugg, språk, de man vill ha information ifrån pratar. Det brukar öppna dörrar till källor om en polis, skurk, brottsoffer – vem som helst i rättskedjan – hör att du kan din sak.
– En annan genväg, särskilt om man tittar på kriminella nätverk, är att leta reda på PM i förundersökningar eller polisutredningar som berör just nätverksstrukturer eller olika tidslinjer i en konflikt. Det brukar ge bra överblick.
Du ska också vara med i ett panelsamtal om varför det är så svårt att granska polisen. Vilka är dina erfarenheter?
– När det gäller ärenden som går till åtal finns rätt mycket handlingar att ta del av. Däremot är det svårt att granska utredningar där det inte blir åtal, alla dessa nedlagda förundersökningar om mord med skjutvapen, mordförsök med skjutvapen, fall av relationsvåld, som läggs ned.
– Tyvärr finns många inom polisen som inte vågar berätta om skit som händer, för att man är rädd för att det kommer att straffa sig. Man vill inte sumpa sin karriär. Det finns en tystnadskultur även inom polisen.
Missa inte det här under Gräv
Fredag 31 mars
- Här hittar du siffrorna för att bevaka klimatkrisen, Jens Finnäs, Newsworthy, J++.
- Så granskar du makthavarna i influencervärlden, Camilla Gervide, Bloggbevakning.
- Keynote: Att gräva i en tid när demokratin, och själva sanningen, är under attack, Jo Becker, New York Times.
- Verktygen som visar om fotot är fejk, George Katz, Bellingcat
- Så hittar du nyheterna i ett bokslut, Kristina Lagerström, SVT.
Lördag 1 april
- Krig och muskler på Tiktok – så undersökte vi algoritmerna till världens största app, Henrik Bøe, Christian Nicolai Bjørke, Caroline Utti, NRK.
- Stora gräv med små resurser, Eigil Söderin, Dagens ETC.
- Att granska miljöentreprenörer under hot om stämning, Annelie Östlund, Per Agerman.
- Gräv i kontexten: Berättelser från en reporter inbäddad i Amazonas, Fabiano Maisonnave, Amazonaskorrespondent, Associated Press.
- Gräv i EUs ministerråd under det svenska ordförandeskapet, Sigrid Melchior, DN.
Hela programmet hittar du på gravseminariet.se
FAKTA/GRÄV
Föreningen Grävande journalisters årliga grävseminarium arrangeras sedan 1989 och lockar 500-700 deltagare per år.
Nomineringarna till årets Guldspadar, som belönar årets bästa undersökande journalistik i åtta olika kategorier, offentliggörs i eftermiddag.