Gå direkt till textinnehållet

Gräv 23 tar form: Norge, krim och gränser

Karlstad står värd för Grävseminariet 2023. Ett trettiotal programpunkter är redan spikade.

Den 31 mars-1 april arrangeras Gräv för första gången i Karlstad, på konferensanläggningen Karlstad CCC intill Klarälven.

– Vi har en ganska stark journalistisk tradition i Värmland, med många tidningar och etermedier. Det känns väldigt kul för oss att välkomna hela journalisteliten hit, säger Morgan Schmidt, chefredaktör på Värmlands Folkblad och sammankallande i arrangörsgruppen.

Årets tema är ”gränser”, vilket inrymmer allt från krig till personlig gränssättning. Karlstad ligger lika långt från Oslo som från Stockholm, och arrangörerna har bjudit in norska föreläsare, men hoppas också att norska journalister ska dyka upp som seminariedeltagare.

Annons Annons

Kommer Ukrainakriget att märkas på programmet?
– Ja, vi har flera ukrainska gäster bokade. Sedan får man se om alla kan komma.

Kriminalgrävet kommer också att få rejäl plats på programmet, enligt Morgan Schmidt.

Grävgeneraler är Sonya Cunningham Oldenvik och Frida Granström, men upp mot 30 personer har varit inblandade i arbetet hittills, enligt Morgan Schmidt med stor entusiastism. Ambitionen är att locka många besökare.

– Karlstad ligger bra till, det är relativt nära för hela södra Sverige och Mellansverige. Vi räknar med att de flesta tar sig hit med tåg.

Arrangörerna bakom Gräv 23 är P4 Värmland, SVT Nyheter Värmland, Värmlands Folkblad och Nya Wermlands-Tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos