Gå direkt till textinnehållet

Lästips för lata sommardagar

På sommaren finns chansen att hinna med de böcker och poddar som blivit olästa och olyssnade. Några av Journalistens medarbetare ger sina bästa tips för lata semesterdagar.

Klas Granström:
När IFK Göteborg vann Uefa-cupen 1982 hade alla spelare jobb vid sidan av. Sedan dess har det hänt en del till följd av professionaliseringen av svensk fotboll och i dag ligger snittlönen i Allsvenskan på nästan 100 000 kronor i månaden. Tyvärr har fotbollsjournalistiken inte utvecklats i samma professionella takt. Olof Lundh är dock en av de fotbollsjournalister som inte räds att gräva och i Allsvenskan enligt Lundh (Albert Bonniers förlag) kommer han med en rad avslöjanden om spelet bakom kulisserna i den pengastinna fotbollen. Ett måste för alla som törstar efter mer än intetsägande intervjuer med medietränade fotbollspojkar.

Fotbollspelarpojken: en biografi om Tord Grip (Bokförlaget Polaris) går också på djupet, bakom det som hände på planen. Historien om Tord Grip är speciell. Skogsbrukssonen som längtade bort från kroppsarbetet i skogen och blev landslagsspelare och senare tränare/andretränare för Elfenbenskusten, Norge, England och Mexiko. En personlig och gripande resa, snyggt berättad av samme man som skrev boken om Svennis, Stefan Lövgren.

Johannes Nesser:
Inget kan vara somrigare än true crime-poddar i hängmattan. Har man betat av det svenska sortimentet finns det en uppsjö amerikanska att välja bland. Bäst producerad är APMs In the Dark, som till och med slår originalet Serial, följt av Gimlets Crimetown om maffian i Providence, Rhode Island. Mest överraskande är Payne Lindseys enmanspodd Up and Vanished (som dock är 50 avsnitt för lång) samt uppföljaren Atlanta Monster. Vill man ha snackepodd som kombinerar true crime och humor (och varför skulle man inte vilja det?) följer man ståuppkomikerna James Pietrallos och Jimmie Whismans Small Town Murder.

Annons Annons

Julia Nilsson:
Bernt Hermeles bok om judar i Sverige innan och under andra världskriget är en historieläxa alla borde göra: Kommer de så skjuter jag oss (Lind & Co).

Rock- och odlingsjournalisten Elin Unnes har mutat in en helt egen trädgårdsgenre med sina egensinniga böcker om växter. I den senaste, I odödliga odlares sällskap, skriver hon ett gäng idolporträtt över banbrytande odlare. Funkar oväntat bra även för den som inte gillar odling. (Natur & Kultur).

Gräv-journalistik i dess yppersta form finns i podd-serien Hästgården. SR-journalisterna Daniel Velasco och Robert Barkman har gått igenom turerna kring hur en ridlärare kunde fortsätta med sin verksamhet i decennier trots att han dömts för sexuella övergrepp mot barn. Här finns även ett mediekritiskt spår att lära av. Lyssna! (sr.se/p1dokumentär).

Hanna Lundquist:
Har du barn mellan 0 och 10 och är därmed inställd på att avbrytas i strandläsningen cirka var tredje minut? Packa ned Andrev Waldens krönikesamling i korgen. I Ditt lilla mörker i ljuset (Bokförlaget Polaris) finns igenkänningsskratt för avbrutna föräldrar, men också några välkomna delar världsångest och existentiell svindel. Eller plocka med dig Viktors val, Viktor Barth-Krons samlingsalbum om svensk politik med oemotståndliga rubriker som ”Det är liberalt att ha identitetskris”; det är ju ändå valår. Har du inga, alternativt vuxna/självgående barn? Låt dig försjunka i Caroline Ringskog Ferrada-Nolis hypnotiska feelbad-tegelsten Rich boy.

Qia Rindevall:
Följ med Claes JB Löfgren i Notebook – En reporters inre och yttre resor (Carlssons), på en vindlande färd där oron i kroppen ständigt drivit honom vidare – från uppväxten i Laxå, via några år till sjöss och vidare till jobbet som utrikesreporter för Sveriges Television, där han har 25 års minnen att ösa ur. Claes JB Löfgren tvekar inte att dela med sig av sina innersta tankar även om de delar som rör privatlivet ibland blir lite fragmentariska. Den stora behållningen är berättelserna från alla reportageresor till bland annat Filippinerna, Ukraina och Syrien där läsaren får följa med bakom TV-kameran.

I Jennifer Ackermans bok Bevingad intelligens (Volante), om fåglarnas sinnen, beskrivs forskningsrön om smarta kråkfåglar som kan fixa verktyg för att få upp en smaskig larv ur ett hålrum eller duvor som kan räkna ut bakom vilken dörr det döljer sig något ätbart. Läs den om du vill veta hur fåglar hittar tidigare gömda frön eller varför vissa fågelarter väljer en partner för livet.

Tor Johnsson:
Tommy Söderlund har fotograferat på Gotland i över 40 år varav 34 år som anställd fotograf på Gotlands Tidning. Till boken Intill (Riksarkivet/Landsarkivet i Visby) har han valt ut 230 svartvita bilder tagna under hela sitt yrkesliv med syfte att beskriva och förklara den gotländska folksjälen. Bilderna är en blandning av ögonblicksbilder och porträtt tagna på uppdrag för tidningen samt privata bilder som hålls ihop av ett bildspråk som är närgånget och strikt dokumentärt utan effektsökeri. Varje bild har en kort, ibland poetisk förklaring som hjälper betraktaren att förstå bilden utan att vara övertydlig. Styrkan i bilderna är ofta att fotografen på ett oblygt sätt lyckats fånga människors känslor inför den situation de befinner sig i. Urvalet av bilder håller en stor bredd och det märks att Söderlund sitter på ett stort och gediget arkiv av bilder från livet på Gotland.

Fler avsnitt
Fler videos