Gå direkt till textinnehållet

Lärarförbundet slår tillbaka mot kritiken

På de 12 redaktionerna som ligger under Lärarförbundet finns en oro för den oberoende journalistiken, sedan styrelsen antagit ett nytt styrdokument. Kanslichefen menar dock att det fortsatt är upp till ansvarig utgivare vad som granskas.

Journalisten har tidigare skrivit om nyordningen på Lärarförbundets tidningar som har fått tuff kritik av journalisterna. Klart är att utgivarskapet blir kvar på redaktionerna. Men i framtiden ska också den redaktionella planeringen ske ”i samarbete med övriga delar av Lärarförbundets kommunikation” enligt ett nytt redaktionellt dokument.

– Det är väldigt enkelt, vi tycker att vi har en hög kvalité på våra tidningar men vill se till att använda all vår kompetens i våra kanaler. Det kan handla om att alla i organisationen hjälper till att titta över en fyraårig kongressperiod vilka händelser som är viktiga för tidningen, vilka avtal som kommer vara aktuella, kanske en stor Pisa-mätning som kommer, och andra frågor som är viktiga, säger Sixten Frixon, kanslichef.

Det är väl inget nytt, utan samma typer av övervägningar som redaktionerna alltid har gjort. Så varför blanda in kommunikationsavdelningen i det?

Annons Annons

– Därför att vi är en kansliorganisation. Om en medarbetare på kommunikationsavdelningen exempelvis får reda på att ett politiskt parti ska ha ett extra möte om skolfrågan inför valet, då kan den tipsa en journalist på tidningen och så hjälper vi varandra.

Kan man inte tipsa varandra utan att ledningen styr det arbetet?

– Styrelsen har gjort den bedömningen att vi vill vara tydliga med att vi vill ha mer samarbete i hela kansliorganisationen.

Att ni har strykt meningen att tidningarna har i uppdrag att granska förbundets ”inre och yttre liv” väcker en del oro. Hur ser du på det?

– Styrelsen anser att det inte är en prioriterad uppgift för tidningarna framöver. De ska fortsatt granska lärarnas verksamhet, vardag, skolpolitiken och annat på samma sätt man har gjort tidigare. De är själva riktningen, men det är såklart upp till varje enskild utgivare att avgöra vad man ska granska.

Sätter ni inte press på chefredaktörerna genom detta, att de nu måste tänka en och två gånger innan de granskar förbundet?

– Jag är helt övertygad om att våra chefredaktörer tänker både en och två gånger innan de publicerar när det gäller alla frågor. Jag har förtroende för att de kommer att hantera detta på bästa sätt. 

Fler avsnitt
Fler videos