Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktören om kritiken mot skogsjournalistiken: ”Känner inte igen att någon säger åt oss vad vi ska skriva”

I tisdags berättade Journalisten om den före detta skogsreportern Pierre Kjelin som menar att det finns en likriktning hos många av de journalister som bevakar skogsnäringen. Lilian Almroth, chefredaktör på ATL, håller inte alls med om det. ”Vi skriver om de alternativa bruksmetoderna likväl som de traditionella”, säger hon.

Enligt Pierre Kjelin, numera chefredaktör på Motormagasinet, är det största problemet att skogen granskas för lite. Han berättade också i Journalisten om det han anser vara en likriktning bland de som rapporterar om skogen.

En som har reagerat på artikeln är Lilian Almroth, chefredaktör på tidningen ATL som ägs av LRF Media. Hon håller inte med om att bevakningen är likriktad.

– Nej, men jag kan bara prata för ATL. Vi skriver om de alternativa bruksmetoderna likväl som de traditionella. Vi lägger ingen värdering utan fokuserar på att skildra hur olika typer av företagare gör för att hitta sin lönsamhet, säger Lilian Almroth.

Annons Annons

Lilian Almroth menar också att de alternativa skogsbruksmetoderna har kommit mer och mer de senaste åren, vilket också gör att rapporteringen om dessa har ökat på senare tid.

Pierre Kjelin berättade också hur han fått utstå tuff kritik från skogsindustrin när han lyft andra perspektiv på skogsnäringen, vilket också DN:s reporter Lisa Röstlund vittnat om i en annan artikel på Journalisten

Lilian Almroth känner inte igen sig i det som Lisa Röstlund och Pierre Kjelin beskriver.

– Det är klart att branschen inte tycker om allt vi rapporterar. Men eftersom vi gör ett journalistiskt arbete där alla får komma till tals så är det lätt att försvara vår journalistik. Vi finansierar vårt arbete via läsarintäkter och annonser. Därför är det viktigt att våra läsare och annonsörer anser att vi är trovärdiga i vår rapportering, säger hon.

– Jag känner inte igen att någon säger åt oss vad vi ska skriva. Däremot får vi läsarreaktioner av personer som jobbar i branschen, och alla tycker inte om det vi gör, fortsätter hon.

I en debattartikel på Journalisten som du kan läsa här utvecklar Lilian Almroth sin syn på bevakningen av skogen.

Fler avsnitt
Fler videos