Gå direkt till textinnehållet
Håkan Widman, ordförande i journalistsektionen på Ekot.
Foto: Tor Johnsson

SR-klubben slår tillbaka mot Expressen

Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson tycker att SR-journalisterna är gnälliga. Journalistsektionen på Ekot slår nu tillbaka.

I en krönika i Expressen skriver tidningens biträdande chefredaktör Karin Olsson idag om sparpaketet på Sveriges Radio, och det höga tonläget från medarbetare på Ekot. Journalisten har tidigare berättat om kritiken mot förändringarna på P1 Morgon och ilskan över de nya scheman som Ekoledningen vill införa på Studio Ett.

”Jag har arbetat hela mitt yrkesliv under mediekrisen, när digitaliseringen dränerat de privata mediehusen på annonspengar. Berätta inte för mig om hur smärtsamt och svårt det är med nedskärningar. Det vet vi i tidningsbranschen in på bara skinnet. Vi har sett kolleger försvinna vartenda år i långt mer än ett decennium. Vissa av besluten har jag själv legat bakom”, skriver Karin Olsson i krönikan.

Håkan Widman, ordförande i journalistsektionen på Ekot bemöter nu Olssons kritik i ett öppet brev, och pekar på att protesterna inte handlar om att Ekot måste spara, utan hur arbetsgivaren vill spara, att schemat på Studio Ett redan i dag gör programledarna sjuka av stress och att det nu riskerar att bli värre.

Annons Annons

”Tycker du, som mediekonsument, att det är OK? Jo, jag är förstås jävig i denna fråga, men jag tycker INTE det är OK och jag hade önskat du som branschkollega hade kunnat känna förståelse för detta”, skriver Håkan Widman i brevet.

Journalisten har sökt Karin Olsson för en kommentar, hon avböjer med hänvisning till att hon redan har sagt det hon vill i krönikan.

Här följer Håkan Widmans öppna brev:

Hej Karin,

Läste just din krönika i Expressen om Ekot.

Som sektionsordförande för SJF på Ekot har jag länge kämpat för att radions aktualitetsmagasin som Studio Ett och P1 Morgon ska få behålla sina resurser och bemanning och därmed möjligheten att fortsätta att göra den journalistik våra lyssnare är vana vid och förväntar sig.

Och jag är även förstås medveten om att hela Public Service länge skonats från de stora sparbeting som andra medieföretag genomfört på senare år.  Hela mediebranschen har varit i gungning, känns det som,  och med tanke på alla fejk-news på sociala medier & trollfabriker och AI-botar som kommer allt mer, är det förstås viktigare än någonsin att det finns en stark fristående media. Var femte ung man verkar inte längre att tycka att demokrati nödvändigtvis är bästa lösningen visade en ny undersökning. Man baxnar. Vad skulle Winston Churchill ha sagt, som ju sa nåt i stil med att ”demokrati är det värsta styrelseskicket – bortsett från alla andra”.

Så att den demokratiska kraften från Expressen, AB, DN, SR, SVT, TV4 med flera, och landets alla lokaltidningar behövs är vi nog båda överens om, hoppas jag. Därför har jag, kanske lite egoistiskt, tänkt att det då ändå är bra att SR varit lite fredade från alla neddragningar.

Jag vill förtydliga att våra protester handlar INTE om att vi måste spara. Vi accepterar detta … om än lite motvilligt. Det är HUR vi ska spara som ”skaver” hos oss. Att ta bort och lägga ner verksamheter är bättre än att osthyvla har varit mitt mantra. Och att man nu valt att osthyvla Studio Ett innebär i praktiken två saker.

1.  Studio Ett kommer inte kunna göra samma pålästa journalistik som förut. (På S1 och P1 Morgon får 3 programledare dela på de sändningar 4 delar på nu.)

2. Det nya schemat framför allt på S1 där varje enskild programledare på Studio Ett ökar antalet sändningspass med 33 % är inte hållbart rent arbetsmiljömässigt. De blir sjuka redan med dagens schema. Och med nya schemat befarar jag att det kommer bli ännu värre. Programledarna blir helt enkelt sjuka av stress. Kanske tar arbetsgivaren det och kallar in ny unga rookies som inte vågar beklaga sig men kanske saknar den journalistiska erfarenhet som programledare som t ex Monica Saarinen har. 

Tycker du, som mediekonsument, att det är OK? Jo, jag är förstås jävig i denna fråga, men jag tycker INTE det är OK och jag hade önskat du som branschkollega hade kunnat känna förståelse för detta.

Mvh
Håkan Widman
Ordförande SJF Ekot – Sveriges Radio

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos