Gå direkt till textinnehållet

Kräver sanktioner mot statlig kinesisk TV-kanal

Reportrar utan gränser uppmanar Europeiska rådet att införa sanktioner mot cheferna på den statliga kinesiska TV-kanalen CCTV13.

Den kinesiska journalisten Xiang Nanfu frigavs igår från fängelset efter att han erkänt att han ” förödmjukat partiet och regeringen”. Reportrar utan gränser anser att bekännelsen var påtvingad och att CCTV13 gjorde sig skyldiga till kränkning av hans rätt till en rättvis rättegång då den sände ”bekännelsen”.

Xiang Nanfu hade på nyhetssajten Boxun skrivit om konfiskering av mark och organhandel. När han greps den 3 maj anklagade polisen honom för att ta emot summor från utlandet, och hans artiklar sades ha ”undergrävt Kinas image i utlandet”.

Framtvingade bekännelser används ofta för att misskreditera oliktänkande i Kina, skriver Reportrar utan gränser. Det användes mot journalisten Chen Yongzhou i november 2014 och mot bloggaren och affärsmannen Charles Xue i september 2013.

Annons Annons

”Vi uppmanar Europeiska rådet att införa sanktioner mot CCTV13 och dess chefer, VDn Hu Zhanfan, CCTVs styrelseledamot Jiao Li och CCTVs vice ordförande Zhang Changming, för att de sände en påtvingad bekännelse. Detta är oacceptabelt av en nyhetsorganisation, även för en kanal som kontrolleras av staten”, skriver Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christopher Deloir i ett pressmeddelande.

Reportrar utan gränser påpekar att sanktioner skulle vara i linje med ett tidigare EU-beslut från mars 2013 då Europeiska rådet kom fram till att iranska tjänstemän brutit mot rätten till en rättvis rättegång genom att använda sig av framtvingade bekännelser.

Kina rankas på 175e plats av 180 länder på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos