Gå direkt till textinnehållet

Kinesisk journalist slogs ihjäl av poliser i sin bostad

Sun Lin ska ha publicerat videofilmer av protester mot Kinas president Xi Jinping.

Den kinesiska oberoende journalisten Sun Lin misshandlades i fredags till döds av säkerhetspoliser som stormat hans bostad i Nanjing. Det rapporterar bland andra nyhetssajten Weiquanwang

Sun Lin fördes till sjukhus där han dödförklarades tre timmar efter misshandeln.

Sun hade dagarna före mordet återpublicerat videofilmer från protester mot president Xi Jinping i anslutning till en Apec-konferens i San Fransisco, USA. (Apec, Asia-Pacific Economic Cooperation, är ett ekonomiskt samarbetsforum för 21 länder i Asien och Stillahavsregionen.)

Sun Lins anhöriga ska ha hotats av den kinesiska säkerhetstjänsten att inte prata om dödsmisshandeln eller arrangera någon offentlig minnesstund.

Reportrar utan gränser fördömer i ett uttalande mordet på Sun Lin.

”Detta fruktansvärda mord är en direkt konsekvens av den kinesiska regimens paranoia, som leder till att dess ledare ser en fiende till staten i varje oberoende medium och journalist, och därför utsätter dem för systematisk vedergällning. Vi uppmanar det internationella samfundet att sätta press på regimen för att den ska sluta med sina obevekliga attacker mot pressfriheten och rätten till information”, skriver Reportrar utan gränser.

Fler avsnitt
Fler videos