Gå direkt till textinnehållet

Meta stoppar kinesisk trollfabrik – 7 700 konton raderade

Den kinesiska påverkansoperationen har pågått i fyra år och har kopierat ryska trollfabriker, uppger Meta.

Meta har stängt 954 Facebooksidor, 7 704 konton, 15 Facebookgrupper och 15 Instagramkonton som kopplats till en kinesisk påverkanskampanj som startade i samband med protesterna i Hongkong 2019. Under 2020 spred operationen falska påståenden och forskningsrapporter om att utbrottet av covid-19 startat i USA. I juni 2020 började nätverket sprida engelskspråkiga videor på Youtube och Tiktok om rasism i USA, i syfte att så split.

Ett exempel på desinformation som spridits från konton kopplade till den kinesiska trollfabriken är påståendet att USA stod bakom attacken mot Nord Stream i september 2022. Påståendet spreds snabbt till andra sajter och sociala medier och översattes till flera olika språk.

Syftet med operationen, vars ursprung Meta spårat till kinesiskt rättsväsende, verkar ha varit att smutskasta Kinas motståndare och fiender, däribland USA. Meta uppger att den kinesiska påverkansoperationen är den största som företaget identifierat. De senaste sex åren har Meta stoppat sju olika kinesiska påverkansoperationer, varav fyra det senaste året.

New York Times uppger att flera konton kopplade till påverkansoperationen fortfarande är aktiva på andra plattformar, som X, Reddit och Tiktok.

Enligt Meta har den kinesiska operationen kopierat ryska trollfabriker, och har haft flera kontor där anställda arbetat i skift för att sprida desinformation. Aktiviteten har varit störst på förmiddagar och tidig eftermiddag, och lägst under lunch- och middagsraster.

Fler videos
Fler avsnitt