Gå direkt till textinnehållet

Jyllands-Posten nekades tillträde till presskonferens

Journalister från den danska tidningen Jyllands-Posten nekades tillträde till en presskonferens med den islamiska organisationen Hizb ut-Tahrir som hölls i helgen.

Hizb ut-Tahrir bjöd in danska medier till en presskonferens för att diskutera terrorattacken den 15 februari i Köpenhamn, där en beväpnad man sköt mot en samlingssal där tecknaren Lars Vilks var närvarande och dödade en vakt utanför en synagoga.

Endast journalister från Jyllands-Posten nekades tillträde. En talesman för organisationen sade: ”Vi uttalar oss inte till Jyllands-Posten. Vi har ett principiellt förbud mot Jyllands-Posten, som har sin orsak i teckningarna”.

Jyllands-Posten publicerade karikatyrer föreställande profeten Muhammed av Lars Vilks år 2007.

Annons Annons

Danska journalistförbundets vice ordförande Lars Werge säger att medierna måste ta en diskussion om vad man ska göra om vissa medier blir portade:

”Jag kan förstå att en del journalister anser att man borde ha bojkottat presskonferensen. Men det måste vara en redaktör som tar det beslutet. Jag antar att redaktörerna för danska medier tar en diskussion om man ska acceptera detta,” säger han till jyllandsposten.dk

Fler avsnitt
Fler videos