Gå direkt till textinnehållet

MO försvarar direktsänd presskonferens om Löfving

Journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke riktar skarp kritik mot att flera medier direktsände presskonferensen om utredningen av polisens agerande i ärendet med Mats Löfving och Linda Staaf. MO Caspar Opitz håller inte med om kritiken.

I en kulturartikel i Helsingborgs Dagblad konstaterar Nils Funcke att flera medier direktsände utredaren Runar Vikstens presskonferens i onsdags trots att Viksten i starten förklarat att han skulle framföra ”personkritik” och ”integritetskänsliga uppgifter”.

”När det finns en påtaglig risk att det kan komma att lämnas uppgifter som kan skada enskilda måste medierna ha kontroll över vad som publiceras”, skriver Funcke, och menar att ”medieminnet verkar vara extremt kort” och påminner om direktsändningen från förra justitierådet Göran Lambertz trädgård 2021, och presskonferensen om nedläggningen av förundersökningen om mordet på Olof Palme 2020.

Allmänhetens Medieombudsman Caspar Opitz anser dock att Nils Funcke efterhandskonstruerar:

– Utgivare måste alltid tänka till om en enskild person kan riskera att skadas vid en direktsänd presskonferens. Men i det här fallet, med en så extremt offentlig och allmänintressant sak, är det svårt att kräva att medier skulle låtit bli att sända. För mig låter det som något som är lätt att hävda i efterhand, säger Opitz.

Fler avsnitt
Fler videos