Gå direkt till textinnehållet

Generösare presstödsregler för nättidningar

Digitalt distribuerade tidningar med presstöd får ha 20 procent av sitt material upplåst för spridning och marknadsföring. Det meddelade Presstödsnämnden igår. UPPDATERAD

Presstödsnämnden har beslutat att ändra tillämpningen av presstödsförordningen för tidningar som distribueras elektroniskt.

Förutom att en femtedel av materialet får låsas upp för icke-prenumeranter, är det nu också tillåtet att publicera artiklar löpande under veckan, för att senare samlas upp i ett nyhetsbrev till utgivningsdagen. Tidigare har allt material behövt publiceras samma dag.

De helt nätdistribuerade tidningar som får presstöd är i dag Feministiskt perspektiv och Politiken. Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt välkomnar beslutet att löpande publicering är tillåtet:

Annons Annons

– Det har inte varit optimalt att släppa merparten av allt material en och samma dag. Inte ens våra mest trogna läsare orkar läser 27 artiklar på en och samma gång. Vi tror att vi kommer att få fler läsare och mer läsning med det här. Vi tycker att det här är jättebra, säger hon.

En tredje förändring är att fem utgåvor per kalenderår får låsas upp i sin helhet för att nå fler läsare, precis som är fallet för papperstidningar.

Här kan du läsa mer om de nya tillämpningarna.

Fler avsnitt
Fler videos