Gå direkt till textinnehållet

Fredrik Laurin kritisk till SRs byråkrati

Det var byråkratisk organisation och föråldrad teknik som gjorde att Fredrik Laurin efter två år valde att lämna jobbet som chef för grävgruppen på Sveriges Radio och gå tillbaka till Uppdrag Granskning. Det berättar han i Grävpodden.

Fredrik Laurin är nu tillbaka på Uppdrag Granskning efter att ha jobbat på Sveriges Radio i två år. Han rekryterades till grävgruppen av Anne Lagercrantz, som då var chef på Ekoredaktionen.

Fredrik Laurin berättar i Grävpodden att han kände sig utsliten efter att under månader jobbat med avslöjandet om Telia Soneras affärer i Uzbekistan och såg en möjlighet att med Grävgruppen på Ekots lära ut undersökande journalistik till de 25 lokala organisationerna.

Med det blev en två år lång kamp mot en hierarkisk organisation och en teknik som inte var uppdaterad till hur journalister i dag jobbar.

Annons Annons

”Tekniken var eftersatt och sköttes av män i vita rockar som satt i källaren. När jag jobbade med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman på Uppdrag Granskning skötte vi det tekniska själva. På Ekot hade man inte ens egna bandspelare utan reportrarna var tvingade att kvittera ut dem och lämnade man tillbaka dem några minuter försent fick man kritik. Det fanns inte utrymme att köpa mindre bandspelare som man kunde gömma,”säger Fredrik Lauren.

När han ville starta en webbsida krävdes det möten som kunde pågå i månader, enligt Fredrik Laurin.

”När SR köpte in Iphones påpekade jag att det inte gick att spela in samtalen på dem. Då fick jag upplysningen om att det fanns bås där jag kunde ringa och spela in. Men jag vet aldrig när någon ringer och att jag vill spela in det samtalet.”

Han påpekar att han hade starkt stöd från Ekochefen Anne Lagercrantz, men hon valde att gå över till SVT.

”Det finns ingen ond människa. Det är bara så att det är en organisation stöpt i betong och en teknik som passar på museum. Sveriges Radio borde outsoursa tekniken,” anser Fredrik Laurin.

Fler avsnitt
Fler videos