Fredrik Söderholm fixar Gott snack på Ringvägen
Han är radioentreprenören bakom den privata morgonshowen Gott Snack. I offentligheten ses han fortfarande som den gränslösa radioprataren känd från P3, men Fredrik Söderholm menar att han har mognat nu.
För P3-lyssnarna är Fredrik Söderholm, som numera leder den uppmärksammade morgonpodden Gott snack, en välkänd profil. Från tiden på public service är han framför allt ihågkommen för podden Hej jag heter Fredrik, som sändes sommaren 2019, och som handlar om hur Fredrik tar sig igenom tolvstegsprogrammet för att komma ur ett kokainmissbruk. Under inspelningarna tog han ett återfall, som livesändes via sociala medier.
Efter att han lämnat P3, där han även gjorde satirprogrammet Tankesmedjan, gick Fredrik Söderholm vidare med flera uppmärk-sammade projekt. Bland annat förra årets Sorry, allt gick åt helvete – en podd han hade tillsammans med skådespelaren Ola Rapace som fick epitetet ”totalt gränslös”.
I den enda säsongen som duon gjorde tillsammans avhandlades bland annat hur Ola Rapace rattfull skjutsat sonen till barnvakten, för att åka och skjuta heroin i en knarkarkvart. Medan Fredrik Söderholm exempelvis spelade in sitt första möte med pappan, som stack när Fredrik fortfarande låg i sin mammas mage.
När vi går in i sommaren 2023 och Fredrik Söderholm möter upp Journalisten efter ännu en tidig morgonsändning med Gott snack pratar han mycket om att han är en annan person nu. Han har lärt sig mycket, av en kraschad relation, och inte minst av podden med Ola Rapace som ledde till att de två gick skilda vägar under uppmärksammade former.
– Jag tycker epitetet gränslös skaver numera. Gränslöshet är inte någonting att sträva efter. Gränser är helt fundamentala för att man ska må bra som person, funka i sina relationer och på jobbet. Så jag ser inte mig själv som gränslös längre, säger han.
Idag har han tydliga gränser för vad han delar och inte. Han pratar inte offentligt om sin pojkvän eller deras relation, han läser inte längre upp sms för lyssnare i samma stund som han får dem.
– För något år sen råkade jag läsa upp ett sms från min mamma i affekt och det gick ju över min gräns och hennes gräns säkert. Då skrev jag till henne direkt, och bad om ursäkt. Så nu tycker jag att jag har ganska mycket gränser, däremot så kanske mina gränser är lite längre bort än många andras, säger Fredrik Söderholm.
Eftersom det kändes för trist att göra som alla andra – ett poddavsnitt i veckan – så utvecklades Gott snack snabbt till en renodlad morgonshow som sänds fem gånger i veckan. Genremässigt parkerar det någonstans mellan P3s morgonprogram, som ska vara down med kidsen, och reklamradiokanalernas goa stämning-tugg.
– Jag funderade över vilket typ av morgonprogram jag skulle vilja ha och då kände jag att jag vill ha människor som är sig själva och inte känns påklistrade, glada och hurtiga. Eller som skrattar fast det inte är kul. Där det kan vara autentiskt, genuint och där det får vara både allvar och trams.
Gott snack spelas in live två timmar varje vardagsmorgon. (Foto: Tor Johnsson)
Under en sändning av Gott snack kan mycket hända, gäster ramlar in i den lilla studion på Ringvägen på Södermalm i Stockholm mitt i programmet, avsaknaden av fullständigt manus är tydlig. Men det behöver nödvändigtvis inte vara en dålig sak när de prickar rätt.
”Lite tidiga ZTV fast i poddformat?” Jag försöker hitta en referens för att beskriva Gott snack.
– Ja, exakt. Lite inkompetenta, glada, drivna, nyfikna personer som testar sig fram, fyller han i.
För att hålla sig kvar i det naturliga och inte falla in i det Fredrik Söderholm menar är ett påklistrat kallprat som många programledare ägnar sig åt har han fått jobba med sig själv.
– Jag har haft ganska mycket problem med min affektreglering och mitt humör. Förut kunde jag vara på dåligt humör, vara arg eller frustrerad, och så försökte jag låtsas som att det inte fanns. Då skapade jag i stället bara dålig stämning i gruppen under sändning. Nu försöker jag sätta ord på om det är någonting som stör mig och säga det direkt i sändning så att jag får det ur mig.
En typisk arbetsdag som radioentreprenör är svår att beskriva, menar han. Men han är noga med att det är just det han vill bli kallad. Radioentreprenör.
Någon dag efter vi har gjort den här intervjun skriver han i ett dm att han önskar att inte vara ”en” sak och att vi människor är många olika saker på en och samma gång.
Att han jobbar hårt med en mängd olika saker står också klart. När detta skrivs ska han håller han på att arrangera en Gott snack-festival i Gröndal och en partybuss till Way Out West i augusti. Vidare har han bokat Södra Teatern våren 2024 för att pressa sig själv att skriva en ny stand up-show. Som om inte det räcker jobbar han också på en bok om sitt eget liv.
För tre år sedan berättade Fredrik i Aftonbladet att han drog in ungefär 100 000 kronor i månaden på Gott snack, som då tog in bidrag från ungefär 2 000 bidragsgivare i månaden via tjänsten Patreon.
I dag är den siffran nere på 1 400 betalande, avslöjar han.
– Om jag bara hade Gott snack så skulle jag gå under på en månad. Nu har vi kanske 90 000 kronor i intäkter och jag har tre personer anställda, med ljudtekniker och gästbokare.
Ett tag hade han även en podd med Calle Schulman som var ”ganska så inkomstbringande” men den finns inte längre.
– Då hade jag det bättre än jag någonsin haft det och kunde ta ut en lön på 30 000–35 000 i månaden.
För att kompensera för den nya ekonomiska verkligheten har Fredrik Söderholm börjat jobba med att fixa sponsringen själv, alltså reklamen som sänds i poddarna.
– Jag har märkt att det är det bästa om jag jagar in det själv. Man måste kasta många spön för att få napp, kanske måste höra av sig till tio stycken för att få ett eller två halvljumna svar, säger han.
Hur ser du på den rollen? När du sitter vid micken så är du programledare och journalist, sen säljer du spons också?
– Hur menar du? Att det skulle vara problematiskt, eller?
Det vet jag inte. Jag bara undrar hur du ser på det.
– Jag har inte tänkt så mycket på det alls, faktiskt. När jag startade Gott snack kände jag bara … nu är jag snart 30. Vill jag känna att jag jobbar för mig själv och gör min grej? Eller vill jag känna att jag ger bort mina bästa idéer till andra som kapitaliserar på dem?
Fredrik Söderholms tre tips för ett ”gott snack” med intervjupersoner
1. Fråga det du är nyfiken på. Frågor ska komma ur det du är genuint nyfiken på, då blir det ett bra samtal.
2. Var inte för rädd för det obehagliga. Man kan ställa jobbiga, privata frågor som är på gränsen, så länge det görs på ett respektfullt och ödmjukt sätt.
3. Låt det ta tid. Få tala till punkt-grejen är underskattad. Låt det ta tid, för det gör mycket för samtalet. När man är 40 minuter in så kanske man vågar ställa den där jobbiga frågan.